Drascombes met een kapot roerlager

Afgelopen winter ontdekte ik dat op mijn longboat MK1 het onderste roerlager los zat. Er was speling ontstaan tussen het laminaat en het bronzen plaatje. Op de site zijn al enkele tips binnengekomen over hoe dit gerepareerd kan worden. Ik zou graag een ander alternatief willen aandragen dat bij mij erg goed heeft gewerkt.

Aan de bovenkant, in het achterluik, kan je zien dat het bronzen plaatje is ingelamineerd. Boor met een rechte frees of boormachine een aantal gaten door het laminaat heen tot je het plaatje een klein beetje vrij hebt. Met een priem kan je voelen dat het plaatje los zit. Maak nu een beetje epoxy aan en knip wat glasmat in stukken. Prop deze,in epoxy gedrenkte glasmatjes met een priem (of een takje dat je op de oprijlaan vindt) door de gaatjes en duw dit zo stevig mogelijk aan. Doe dit tot de ruimte om het plaatje helemaal vol zit en de speling dus weg is. Laat de boel uitharden en werk het af met bv epoxyplamuur.

De gaatjes hoeven alleen maar zo groot te zijn dat je de glasmat/epoxy er in kan proppen. Dit heeft als voordeel dat je weinig hoeft te slopen om deze reparatie uit te voeren. Ander voordeel is dat je niet op er gemakkelijk bij kunt. Aan de onderkant van de boot kan wat epoxy tussen de kielbalk wegdruppelen. Zorg er daarom voor dat je niet al te scheutig met de epoxy in de weer gaat. De epoxy hoeft alleen het glas te binden. Als je het glas er in drukt zal je ontdekken dat je minder epoxy nodig hebt dan je dacht.

Klinkt misschien niet erg elegant, dat geef ik toe, maar het is erg stevig, je hoeft er de boot/ kielbalk niet voor te beschadigen en het is binnen een half uurtje gepiept.

Groeten,
Erik Schwencke / Muis