De kok is kapitein

Sinds mensenheugenis wandelt de gedachte door de hoofden van deze wereld, de kapitein is de eerste en belangrijkste man aan boord van een schip. Toewijding en verantwoording voor bemanning en schip is hem al vroeg bijgebracht en ingeprent, hij alleen beslist over het welzijn van z’n zwemmende rijk en het slagen van een zeereis ligt enkel en alleen in zijn hand.

Eindelijk is dan de tijd en gelegenheid gekomen, om deze mythe uit wet en gewoonheid te verbreken en vrij en open de waarheid te verkondigen: De Kok is de Kapitein en was het altijd al!

De kapitein geeft zich zelf nog wel, bewapend met sextant, log, tabellen en telescoop, uit als de alwetende. De gedachte bevalt hem dat hij de enige aan boord is die de loop van de sterren weet en de betekenis van de woorden azimut, deviatie en positielijnen en dat hij diegene is die de trek der kraanvogels weet te verklaren.

Doch de moderne technologie heeft de oude magiër en z’n weten over de geheimen der navigatie al lang onttroond en hem tot een eenvoudig handwerken verlaagd. Om van punt A naar punt B te zeilen zet de kapitein vandaag de dag alleen nog maar de GPS aan en de stuurautomaat of de windvaan. Dan wandelen zijn ogen vol verlangen over de horizon en begint van de oude dagen te dromen dat hij nog belangrijkere dingen te doen had.

In de tussentijd ploetert de kok in de kombuis en bereid niet alleen de volgende vette hap, maar ook de speciale atmosfeer aan boord, die zo levensbelangrijk is voor elke zeereis. Sedert onheuglijke tijden is een goede maaltijd op z’n tijd voor de zeeman zijn krachtbron, zijn sterkte, zijn vreugde en zijn noodlot. En er is niemand die dát zo goed begrijpt als de kok. Als lijf- en zielzorger waakt hij over stemming en humeur van zijn mannen en vol verantwoording zorgt hij voor het welzijn van zijn schip.

Anders dan de kapitein, die de aan zijn rang verplichte afstand tot de mannen bewaren moet, is de kok diep verbonden en verknoopt met alle gebeurtenissen aan boord. Kwaaltjes, vreugde, roddels, geheimen en strijd – met elke kleinigheid komt men vol vertrouwen bij hem. Hij is de lijfelijke vader van het schip en z’n manschappen. Hij weet van ieder z’n voorliefde en afneigingen, kent sterkte en zwakte en niemand verlaat ongetroost zijn kombuis. Op lange oversteken, als de dagen rustig en zonder voorvallen verlopen, verveling en monotonie aan boord sluipen, is hij het die het schip met kombuisgeurtjes, soepen en soufflés tot nieuw leven weidt en ook de laatste man in de kombuis lokt.

Niet zonder trots smeedt hij met vastbeslotenheid en moed zijn mannen tot een bijna onoverwinnelijke bemanning tezamen. Over bergen opgediste delicatessen lost hij de dagelijkse ruzietjes en vriendschappen worden nieuw gesloten. En is er eenmaal gevaar in zicht – een sterke aanlandige wind, een slepend anker of een naderende storm- wéér eenmaal meer is het de kok die precies weet hoe veel rum er in ieders grog gewenst is. En draaien bij de kapitein hier en daar de zenuwen door, dan is de kok met een verfrissende sterke koffie en een paar opmonterende woorden present.

Waar ook ter wereld een scherp gesneden boeg de eindeloze wereldzeeën doorklieft, een kok is altijd in dienst- zorgzaam verzorgt en verpleegt bij zijn mannen. Meestal onbemerkt ergens op de achtergrond – geen speldjes of medailles versieren zijn niet altijd vlekkeloze tenue – blijft hij onbezongen in gedichten en proza, doch elke zeeman weet: De Kok is de Kapitein!

Zoals iedereen weet, zijn kapiteins of schippers nog altijd niet uitgestorven, en elke boot, die moedig en soepel op de golven van de zeeën en oceanen schommelt, kan of moet een schipper bezitten. De schipper of kapitein is al van verre op te merken: hij schreeuwt het hardst, gebaart het wildst, zijn woordenschat is eindeloos en rijk en hij werkt het minst.

Tot slot enige zeemans recepten uit het kookboek, cadeau gekregen van de vriendin:

Harter Schlag1 pond meel
1/2 tl. zout
water
Meel ,zout en water mengen en tot een stijf deeg kneden.
Op een met meel bestrooide oppervlakte tot ± 2 cm. dikte uitrollen en met een mes vier- kantjes uitsnijden of met een kopje rondjes uitdrukken.
Met een vork gaatjes prikken en dan in een hete oven goud- bruin bakken.
Droog verpakt houden ‘Harte Schläge’ bijna onbegrensd.
Bostoner Braunes Brot1 beker meel
1 tl bakpoeder
1 beker geel maismeel
1 tl baknatron ?
1 beker volkorenmeel
2 bekers karnemelk
1 tl. zout
3/4 beker stroop
klein gehakte rozijnen en noten (hazel- of walnoten)Alle droge bestanddelen in een kom en dan langzaam de siroop en de karnemelk met de droge delen tot een deeg kneden.
Naar oude traditie wordt het brood in kleine bakvormen lege conservenblikjes zijn prima, 2 tot 3 uur in een dampbad gebakken.
Het gaat eenvoudiger en sneller om het deeg in een bakvorm in een middel hete oven ± 30 tot 45 min. te bakken.
p.s. het lijkt me lekker!
Eingelegte Eier8 hard gekookte eieren
1 ui, fijn gehakt
1/2 kopje azijn
1/2 kopje suiker
1/2 kopje water
1 of 2 knoflook teentjes, fijn gehakt
1/2 tl dille
mespuntje zoutDe gekookte eieren in een jam potje of iets dergelijks, rijkelijk met de uien bestrooien.
In een pan de azijn, het water en de kruiden aan de kook brengen en enige minuten laten koken.
Over de uien en de eieren gieten.
Gelijk goed afsluiten en voor verbruik goed laten doortrekken.
Is lang houdbaar!
(PS de eieren zonder schaal in het glas).
Sonntagsessen 1 blik corned beef
4 grote aardappels
1 ui, fijn gehakt
2 groene paprika’s
1 blikje tomaten puree
4 eieren
2 eetl. olie
zout en peperAardappelen koken en puree van stampen. Corned beef in stukken snijden en met de gesneden paprika’s gehakte uien, tomatenpuree en de olie aanbakken.
Het geheel door elkaar mengen en daarbij de gebakken eieren serveren.


Een eet smakelijk toegewenst!

En een hartelijke groet van de schipper van de Walvis

Reijer Bergsma.