De cirkel rond

Sinds enige maanden bezitten wij een Drascombe Drifter genaamd Joanna.

Meestal hoor ik van Drascombe zeilers dat ze na gezins uitbreiding, ouder worden, de Drascombe inruilen voor wat groters, een motor- of zeilboot. Dit gebeurde bij mij ook, maar nu ik 63 ben is de behoefte tegenovergesteld: van groot naar klein. Hierbij het waarom.

Varen doe ik al vanaf mijn tiende, eerst een kano en daarna eindeloos veel bootjes van allerlei pluimage. Met het groter worden van het gezin en toenemende welvaart werden ook de boten steeds groter en gecompliceerder. Van Drascombe en Trintella tot kajuit-catamaran.

Na het ontstaan van een ernstige reumatische handicap probeerde ik eerst de catamarans zoals een Heavenly Twins, Tiki’s en later, toen dat niet meer goed ging, motorboten zoals een Saga 27 en een Crown kotter. Hoe mooi en comfortabel de schepen ook waren, het werd een teleurstelling. Hoe meer comfort en luxe als een ‘tweede huis’, hoe minder contact met het water. Wel peperduur met heel veel instrumenten en onderhoud, maar niet de rust en het plezier wat we ervan verwachten.


Dus terug naar een handzaam bootje, niet als een huis op het water, maar eentje die we gemakkelijk kunnen hanteren, mooi is en toch veilig genoeg voor twee oudere stramme mensen voor korte en soms wat langere tochten over het wad. Hier is het nog steeds stil buiten de havens, dit in tegenstelling tot zomers Friesland, Overijssel en de IJselmeerhavens in het hoogseizoen.

De mooiste zeiltocht in mijn leven heb ik in de tachtiger jaren gemaakt met een Coaster uit 1979. De tocht van Ken Duxburry naar de Sporaden, Griekenland. De Coaster zelf is nog steeds fantastisch maar voor ons niet meer geschikt om gemakkelijk in en uit te klauteren. Daarbij wensen we wat meer stabiliteit. Maar heimwee naar het mooiste bootje dat ik kende bleef. Gelukkig was er dit jaar een prachtige Drifter te koop in beter dan nieuwstaat.

Met veel deskundige hulp van Drascombe Nederland is het schip vaarklaar gemaakt en hebben Michel en ik haar samen naar de thuis haven Oude Schild gevaren. Met zijn ervaring merkte ik dat voor mij zeilen boven vier Beaufort gauw te zwaar wordt en dat om de buiskap heen het voordek op om te reven nogal hachelijk is. Maar de tocht gaf wel weer antwoord op dat oude romantische verlangen om dicht bij het water te zijn, in harmonie met golven en wind. In alle stilte, als de Sabb zwijgt tenminste, zoeken we de mooiste plekjes op vlak bij huis, maar toch heel anders dan vanaf de dijk bij De Cocksdorp.

De Drifter heeft zestig centimeter diepgang, jammer want je zo kan niet overal op het wad het wantij over. Maar de kimkieltjes maken droogvallen op de Bollenkamer of onder de Hors mogelijk. De papegaaistok vind ik lastig te hanteren. Aan boord een sta in de weg en het aanbrengen nogal zwaar. De Sabb is heel wat anders dan de 62 pk Yanmar en boeg/hekschroef die ik kende. De Sabb is een oldtimer met gebruiksaanwijzingen zoals een keerschroef. Een echte stamper, maar in vlekkeloze staat, doet het altijd, zonder rookpluimen. Wel een sta in de weg, behalve als je wat te eten wilt maken, dan een beste zetel en nog verwarmd ook.

Van klein naar groot naar klein. De cirkel is bijna rond. Is dit de laatste boot? Misschien niet, het kan nog kleiner, simpeler zoals een Scaffie, voor tochtjes rond de Bollenkamer groot genoeg. Maar nu is het genieten van de Drifter, met kombuisje, wc, marifoon, log en gps. Minimaal vergeleken bij moderne luxe motorjachten, maar uiterst comfortabel voor een Drascombe.

De NKDE was er in de tachtiger jaren al en nu keer ik graag terug. Enthousiast over de vele informatie op de prachtige site van vooral Coaster en Cruiser eigenaren, vast jong en behendig. Waar zijn de Drifters en waar zijn de oudere misschien ook wat stramme zeilers van boven de zestig, die nog niet of niet meer in een motorboot varen? Helaas mis ik Drifters op foto’s en in teksten.

Het lijkt me plezierig om met Drifter eigenaren in contact te komen, informatie en foto’s uit te wisselen. Er zijn zover ik kan nagaan maar zo’n vijftien Drifter eigenaren in ons land, in Engeland stukken meer. De laatsten zijn aktief. Mogelijk is dit een aanzet tot wat meer uitwisseling van Drifter zeilers.

Rob Lutke Schipholt

De Cocksdorp – Texel