Boslust op de Boschplaat

Woensdag 9 mei 2018

Na de hele winter voorbereidingen te hebben getroffen en verbeteringen aan het interieur van Coaster Boslust te hebben ingetimmerd, is het eindelijk zover om aan onze eerste tocht te beginnen. Op naar Harlingen voor de westelijke Smiscruise onder het aansprekende motto Easy Going. Tot nu toe hebben we alleen in Friesland en op de Beulaeker Wijde gezeild dus we zijn plassenzeilers zoals dat schijnt te heten. Dat wil zeggen… tot we hoorden van
deze reis. De eerste keer naar de Waddenzee met zout, stroming en droogvallen wordt voor ons een avontuur. De weersvoorspelling voor Hemelvaartsdag is matig, windkracht 5 en buiig, nou ja, afwachten maar, spannend…

 

Bij Harlingen in Midlum de boot via de helling te water gelaten. Gelukkig zagen we daar de Drascombe Coaster Alles Kits van Frans, dus iets herkenbaars, het was redelijk in de rimboe. Door de grote Tsjerk Hiddessluis,
waar we achteraf op de verkeerde plaats, voor de grote doorgang, zeker een half uur hebben liggen wachten. Naar de Noorderhaven waar steeds meer Drascombes kwamen. Het werden er zestien in totaal! Gezellig en lekker gegeten in Visrestaurant De Tjotter. Het nachtelijk palaver op de steiger geleid door Sytse bleek voor ons geruststellend vanwege zijn zorgvuldige planning met nog eens zijn nadruk op de naam van de tocht: ‘Easy Going’.

 

Donderdag 10 mei 2018

Hemelvaartsdag 6.45 u, verzamelen voor de brug, die de brugwachter kennelijk speciaal voor ons al zo vroeg opende en op pad. Het was een mooi windje met makkelijke koers, helaas toen stromende regen, waarna ankeren voorbij het Kimstergat, wachten op droogvallen. De kop is eraf!

De rest van de dag viel wel tegen. Na ankerop met komend water eerst een eind met de riem gestuurd, wat was dat zwaar. Veel wind, kracht 5 (voor ons in ieder geval wel), regen, hoge golven en uiteindelijk voor anker. We lagen enorm te stampen, en ik zeeziek. Later hoorden we van Michel dat je met de riem sturend je zwaard zo ver als mogelijk kan laten zakken. En dat je met ankeren een lange lijn moet houden. Tja, allemaal beginners-missers. Nou ja, onze vuurdoop is achter de rug, en uiteindelijk een zonnetje, drooggevallen, de Drascombes om ons heen, zo mooi! Het was toch geen Easy Going dag, maar ja, dat zijn de elementen hè.

Vrijdag 11 mei 2018

Met het droogvallen iedereen gezellig gesproken, het naar elkaar toelopen is zo grappig! Nog een restje zeeziek, maar dat sleet snel. Iedereen leefde met ons mee, met onze eerste woelige dag en nacht. Ook tips hoe te sturen met
de riem, het ging al snel veel beter. Daarna heerlijk gezeild, halve koers met zon naar de Derde Slenk, de Boschplaat, voor Terschelling.

Zaterdag 12 mei

Drooggevallen, dit zou tot ongeveer 16.30 u duren, dus een ‘vrije’ dag. Admiraal Sytse hield een leerzaam praatje over het uitzetten van de tocht en leerde ons kokkels zoeken, die hij daarna kookte op zijn vernuftige gasstelletje. Onder het genot van bier, wijn, Texels juttertje, olijven en kaas werden ze genuttigd.

 

Daarna heerlijk gezeild met lekkere halve wind naar de geplande ankerplaats bij het Kimstergat, nu voor ons al een herkenbare naam (voordien namelijk nog nooit van gehoord). Dit was zo gepland vanwege de weersverwachting
voor zondag: onweer later op de dag, dus niet te ver verwijderd van Harlingen overnachten.

Zondag 13 mei 2018

Te 9.30 u vertrokken, zodra het tij het toeliet. Mooie koers, maar de wind draaide en in het zicht van Harlingen kwamen we amper meer vooruit terwijl de lucht steeds donkerder werd. Toen hebben we de motor er bij gezet en zijn
Harlingen binnen getuft. Door de sluis en direct stuurboord uit bij de haven van de Harlinger Watersport Vereniging aangelegd met nog zes andere boten. De rest was inmiddels al uitgezwermd naar elders, waar bezigheden hen riepen.

 

 

JUNO en wij hebben overnacht in Harlingen, de Witte de With ging al naar de trailerhelling. In de jachthaven gedoucht, wat een weldaad! Met Michel in de kuip een glaasje port gedronken, waarbij we nog allerlei handige Drascombe zeiltips hoorden en we hebben teruggekeken op een geweldige Smiscruise waddentocht.

Wat een ervaring was het, en wat hebben we veel geleerd! Sytse als betrouwbare admiraal, die alles plande, Michel als schout-bij-nacht, die de kudde onopvallend in de gaten hield. We merkten dat vele anderen voor ons als eerstelingen in positieve zin een oogje in het zeil hielden.

Henk Wels op Coaster Medusa moest helaas in het begin al terug vanwege averij. Hopelijk is het allemaal goed gekomen, Henk!

Al met al hebben we een geweldige tocht gevaren, een bijzondere ervaring gehad, en hebben we veel geleerd. Heel veel dank voor Sytse, die de organisatie in handen had, en Michel voor zijn achterhoedefunctie. De winterse bezigheden en inspanningen ten behoeve van Boslust zijn het dubbel en dwars waard geweest!

 

Coaster Boslust

Theo en Kitty van den Bos