Slot 7 mei Blog (feeder) Smiscruise 2018

Maandagochtend liggen we nog tot 13.00 droog onder Oosterend en met prachtig weer wordt net als gisteren Terschelling op de fiets verkend. Het is lekker rustig op het oostelijk deel van het eiland.

Om ongeveer 14.00 komen we varend op de stuurriem maar net weg. Het is al weer een aantal dagen na springtij en de wind is nog steeds oost dus de waterstand is laag. We varen naar de vlakte van Oosterbierum boven het Kimstergat, 8 mijl van Harlingen. Met O3 is het een prachtige en comfortabele tocht. Wel is een ruime bocht om een onderwaterheuveltje nodig. Op de vlakte voor anker in een gigantische vliegenplaag. Waarschijnlijk geactiveerd door het warme weer want zelfs op het water is het warmer dan 20 graden. Gelukkig is de plaag voor de avondmaaltijd om 20.00 uur onder controle. We vallen droog in complete rust.

Morgenmiddag naar Harlingen en een dagje naar huis om wat zaken af te handelen. Woensdagavond sluiten we bij de westelijke smiscruise aan.

Jos met Cornelia D. heeft een paar dagen meer en is van Oosterend op het oostelijk puntje van Terschelling drooggevallen omringt door zwermen vogels.

 

 

Deel 2:

Zonsopkomst op het Posthuiswad. Kan het mooier?

 

 

Vrijdag met Z 2 na een vroege wandeling door de duinen van het PHW naar West Terschellling gezeild met een tij \ lunchstopje in het Fransche Gaatje. De havenmeester is Drascombes goed gezind want we krijgen ondanks alle drukte een mooi plekje aan de verste rand van de jachthaven. Het is vakantie, weekeinde en mooi weer dus de haven ligt aardig vol. Wij hebben nu gelegenheid om de voorraden op te toppen.

 

 

Topdrukte in jachthaven WestTerschelling. Maar weer snel wegwezen.

Voor de komende dagen is oostelijke wind voorspeld dus Lauwersoog zullen we zonder geforceerd motorgeweld niet halen. We besluiten daarom aan te sluiten bij de westelijke Smiscruise en wat in de buurt op het wad rond te scharrelen. Zaterdagochtend met opkomend tij mee tegen de wind naar de kust onder Oosterend gekruist om daar droog te vallen op de uitgestrekte zandplaat. Ook een heel mooi plekje voor Drascombes. In 80 cm water valt om 14.30 het anker. Met stroom mee gaat dat kruisen prima. Een Drascombe vaart dan bijna zo scherp als een Bavaria.

 

Ondertussen belt de schipperse van Zandloper dat ze gezien het prachtige weer wel een paar dagen eerder aan boord wil komen. Dat kan natuurlijk geregeld worden. De eerste veerboot komt zondagochtend om 9.15 aan in West Terschelling waar de schipper dan met 2 gehuurde fietsen gereed zal staan om gezamenlijk de 10 km naar Oosterend te overbruggen. We halen dan weer net met droge voeten Zandloper om de bagage aan boord te zetten. Het zal zondag wel een dagje fietsen worden op Terschelling. Ook niet verkeerd. Met flexibiliteit kom je een heel eind.

Iedereen kan mee met een Dras.

 

Deel 1:

Verlaat van start door slecht weer en harde wind vertrokken op maandag 30 april om 14.00 uit marina Muiderzand Almere.

 

 

Coasters Cornelia D en Zandloper gaan met stevige maar ruime wind naar Edam. Misschien probeert VetFree met een voorraad zelf gebakken koekjes ons nog bij te halen. En misschien sluiten we aan bij Whiteseal die vanaf de randmeren is gestart. s’nachts poeiert het uit het westen waardoor het water in het vaartje van Edam waar we liggen 0.5m daalt (kun je hier droogvallen?).Uit de kooi om in noodweer extra stootwillen op te hangen.

 

 

 

 

Het weer klaart dinsdag middag op. Met een tussenstop in het leuke plaatsje Broekerhaven (gesticht in 1425 en met een gerestaureerde overhaal of overtoom) na de sluis in Enkhuizen voor anker.

 

Woensdag geeft een prachtige dag. Z 5-6 en zon. 7.30 anker op voor een lange tocht. Het gaat als een speer.

Al surfend stuiven we om 11.30 Den Oever binnen. Een vlagerige W 6 is net te veel om relaxed over De Bollen naar Oude Schild te gaan. In de middag neemt de wind wat af en besluiten we even voor laagwater toch naar Oude Schild te gaan. De langere route om De Bollen heen wordt gecompenseerd door 2x stroom mee. Na een lekker visje gegeten te hebben vroeg te kooi want het Posthuiswad lokt en het is daar 12.00 hoogwater dus vroeg uit de veren.

Donderdag is weer een prachtige dag met W 4 en volop zon. We zijn bijna de enigen op het wad. Om 12.30 gaat het anker overboord.

Het wachten is tot het water weg is voor de traditionele pannenkoek in het Posthuis. Het varen met zo’n Drascombe is nog niet zo verkeerd.