Bijeenkomst Drifter 22 eigenaren

Op zaterdag 14 februari ontmoetten vijf eigenaren van de van de inmiddels zes in Nederland verkochte Drifters 22 elkaar aan de oude haven in Huizen. Zo waren Han van Vlierden – Ayni, Willem en Greetje Willems – Dulcibella, Koos de Vos en Dorothée de Wilde – Camino, Koos Romeijn – Salvator, Martin Woerdeman en Peter Lanting en hun partners – Drifter voor het eerst, en vast niet voor het laatst, in die setting bij elkaar. De stamtafel voor het haardvuur bleek een uitgelezen plek om kennis met elkaar te maken en persoonlijke ervaringen en tips uit te wisselen.

Na het eerste echte Drifter 22 zeilseizoen in Nederland waren er al veel ideeën, tips, kleine en grotere aanpassingen aan de schepen om met elkaar te delen. Het gesprek liep over een flink aantal onderwerpen. Zo passeerden de zeileigenschappen, tuigage van de druil, dieptemeters, zonnepanelen, veilig solozeilen en vakantiebestemmingen de revue. De meeste kinderziekten waren vrij makkelijk door de inventieve zeilers zelf verholpen en dat bracht anderen weer op ideeën. De positieve ervaringen hadden duidelijk de overhand. Opvallend was hoe iedereen echt volop had genoten van het eerste vaarseizoen. De ruimte aan boord, de stabiele zeileigenschappen en de, ondanks het gewicht, daadwerkelijke trailerbaarheid werden geprezen.

Op natuurlijke wijze ontstonden inmiddels twee inrichtingsvarianten. Er is een full fledged ingerichte Drifter, luxe ingetimmerd, met veel kastruimte en met alle denkbare comfort, zoals een koelkast, kombuis, chemisch toilet en uitgebreide elektrische voorzieningen. Daarnaast bestaat de light version van de Drifter 22: van binnen licht van kleur en gewicht en met weinig voorzieningen borduurt dit schip voort op ‘het sobere leven uit de tas’ dat de wereld van Drascombe Cruisers en Coasters kenmerkt. De luxe Drifters zijn overigens in de meerderheid. Opmerkelijk is verder dat op elke boot het gas verdrongen is door Origo kooktoestellen met brand-alcohol. Mocht u, nieuwsgierig geworden, het vaarwater scannen op een Drifter 22: van de zes boten zijn er vier donkerblauw, één donkergroen en één mint-blauw. Foto’s met kleur impressies treft u hierbij aan.

Al met al kijken we terug op een plezierige, leerzame, veel te korte middag die wat ons betreft jaarlijks mag plaatsvinden.

Koos de Vos, Dorothée de Wilde
Drifter 22 Camino