Akka ahoy

Toen mijn zoon zijn ouders uitnodigde voor een weekeindje zeilen in Zeeland herinnerde ik mij een paar brieven uit de ElectroBaD: de Akka-kronieken. Fluks het Register geraadpleegd en de noodzakelijke gegevens uit het hoofd geleerd.

Aan boord van de Sailhorse van junior biechtte ik op wat mijn diepste wens was: Akka zoeken. Zoonlief (ooit ook WEG van Drascombe, maar nu ook in het bezit van een Saluki, de verrader) zette onmiddellijk koers naar Den Osse en had al gauw het gezochte schip gevonden (hij kan zoiets erg goed). De schipper was aan het knutselen, en reageerde hoogst verbaasd toen ik hem bij zijn naam groette. Na verteld te hebben hoe ik hem scheen te kennen was alle ijs grondig gebroken, en een uitnodiging om eens mee te varen was het gevolg. De volgende ochtend …… waren we in Den Osse, waar het regende en waar een dikke 0 Beaufort stond. Gevlucht naar het restaurant in Scharendijke werd genoten van koffie en kout, onderwijl starend naar de vlaggen die om de beurt even uitwoeien. Moet toch eens aan Helga van Leur vragen hoe dat kan… Het was inmiddels wel droog geworden.

Na een paar uur genoeglijk te hebben doorgebracht (wat is de heer KL een aangenaam verteller) besloten we dat het die dag niets zou worden, en maakten we een principeafspraak voor “de volgende keer”.

Twee weken later waren we volgens de definitieve afspraak weer in Zeeland, en we konden dus de Grevelingen op. Zoonlief-plus voer met zijn Sailhorse kringetjes rond de Longboat zodat we over en weer foto’s konden maken en dat ook deden. Bij 3 à 4 zie je duidelijk het verschil tussen zeilen en varen. Geef mij maar dat laatste!

De heer KL te Z demonstreerde de mogelijkheden van de Dras, en het effect van de stand van het midzwaard was werkelijk verbluffend. Nog enthousiaster dan tevoren staat nu mijn besluit nagelvast: ik ook een Dras! Ook een open versie (Lugger of Longboat) maakt kans, de kajuit is wel een groot obstakel op het dek. Later zou ik de voordelen van de Drifter leren kennen, waarover ik graag wat vertel bij voldoende belangstelling.

De kennismaking was wederzijds dermate geslaagd dat een volgende trip al bijna werd vastgesteld.
Klaas: enorm bedankt voor een geweldige zeildag, en hopelijk tot spoedig!
Jammer dat de winter voor de deur staat.


Jaap “Drasloos” Simons