White Seal, medio/eind juni 2016.

1e week zeil-, 2e week motorboot!

In het voorseizoen van 2016 is White Seal zelden uit haar box geweest. Maar vanaf 18 juni gaan we twee weken weg en nu zij is voorzien van een nieuwe BB, ligt de wereld (nou ja) voor ons open…

In het bijzonder ook de kleinere meren, vaarten en sloten.Omdat de Roggebotsluis in het weekend gestremd is, gaan we bij Harderwijk door sluis Lovink, vijf meter naar beneden, de Flevopolder in. Door de Hoge Vaart varen we langs Biddinghuizen naar Ketelhaven, een rustig tochtje. We zien een enkele boot en verder slechts bloemrijke waterkanten in de stralende zon. Bij de sluis leggen we aan bij de Bank van Ketel met de verwachting de volgende dag het Ketelmeer op te gaan.

White Seal

Dat pakt anders uit: die maandag regent het hard en langdurig, we blijven dus liggen. Een leesdag.

Op dinsdag 21 juni, de langste dag, is het zonnig met een windje ZW3, en we varen langs Urk richting Stavoren? Enkhuizen? om uiteindelijk toch in Den Oever, na een mooie zeildag aan de zoete kant voor anker te gaan.

Woensdagochtend 22 juni door de sluis naar zout water. Het is stralend weer, de vooruitzichten zijn perfect om vandaag eindelijk weer eens naar Vlieland te gaan. Na de boodschappen en het traditionele visje vertrekken we ruim op tijd om bij het kenteren van het tij de Texelstroom over te kunnen steken. Bij de Binnen Breesem 12 anderhalf uur gewacht op meer water, maar daarna hebben we de stuurriem dan ook niet meer nodig, ook niet op de Waardgronden. Het zicht is prima en de wind helpt goed mee.

De enige storende factor bestaat uit twee straaljagers die met donderend geraas hun rondjes over zee en Wad EN ons vliegen. Wat een herrie!

Rond 23.00 uur, nog net niet echt donker, komen we op Het Posthuiswad aan waar we één bootje zien liggen.

White Seal op het wad

De volgende ochtend blijkt het om coaster SKUA te gaan met Frans Z. a/b.

Hartelijk weerzien, Frans komt even ‘buurten’ voor hij naar Lange Paal vertrekt, voor een kampeervakantie met zijn echtgenote.

Wij blijven een dag liggen en genieten van het eiland. Lepelaars gezien en er sjokt een (oude?) aalscholver rond ons bootje. Zijn/haar poging om op de papegaaistok te springen mislukt. Later zit hij/zij parmatig op de stenen bij het dijkje en doet mij sterk denken aan pinguïn Juan Salvador uit het boek De Pinguïnlessen, geschreven door Tom Michell.

Aalscholver pinguinlessen

Onze reis gaat verder via Terschelling, overnachting bij Oosterom 44, naar de haven van Nes op Ameland. Daar ontmoeten we Ton van den Broek, broer van Captain Chris en voormalig mede eigenaar van coaster Olle.

Zondag met opkomend water naar Lauwersoog. De eerste uren is het nog laagwater varen, dus in de geulen. Bij het wantij is er net voldoende water om probleemloos door te kunnen varen, het is mooi zeilen! Gemiddeld 4 á 5 knopen en dat alleen op de fok.

Bij de sluis in Lauwersoog lijkt het die zondagmiddag wel Hemelvaart, zo druk is het daar!

Wij hebben geen haast en gaan om het gedoe bij de sluis mis te lopen, in de Buitenhaven liggen. Men werkt daar blijkbaar aan een nieuwe indeling. Het is er op het moment dat wij er zijn een rommeltje!

Maandag is er een flinke wind en het regent. We schutten naar het Lauwersmeer, maar gaan op ondiep water liggen wachten tot het droog is. Daarna weer verder, met de wind pal tegen, dus-op de motor. Na de sluis in Dokkumer Nieuwe Zijlen, met de masten naar beneden, Friesland in. Voor de nacht: voor anker op het Bergumermeer. Het is en blijft buitengewoon rustig op het water.

De terugtocht brengt ons, met een hoofdrol voor de motor, dwars door Friesland: Akkrum, Terherne, Grouw, Langweer naar Overijssel. Via Weerribben en Wieden naar Zwartsluis. Dan, door het Ganzendiep (Kampereiland) naar Kampen, bij het schutten naar de IJssel (Ganzensluis) een gratis douche bij het passeren van de hefdeuren!

De wind blijft maar ZW 5/6, pal tegen, het regent veel, maar gelukkig niet voortdurend.

Na nog een nacht op het eilandje De Eekt, op ca 4 km van Elburg, gaan we vrijdag 1 juli naar thuishaven Nulde. Daar aangekomen begint het te plenzen!

Frans a/b White Seal

De korte broeken hadden we thuis kunnen laten, de zeilkleding heeft goede dienst gedaan. Maar, mede dankzij al die regen, ziet Nederland er vanaf het water fantastisch uit met al die bloemrijke oevers.

 

Margot en Frans Schaake, a/b White Seal