Blog Smiscruise-West 2017 (gesloten)

Vanaf woensdag 24 mei vaart een flottielje onder aanvoering van Capt. Chris vanuit Den Oever de Smiscruise voor gevorderden. De vloot bestaat uit de coasters Elizabeth, Enedsae, Uiver en Olle en lbc Andromeda.

Woensdagavond vertrokken we vol grootse plannen maar door de noorderlijker wind dan verwacht moesten die bijgesteld worden. VC-baken werd niet gehaald en om ca 23 uur voor anker op Lutjeswaard.

25 mei 2017, ca 1300 uur

Donderdagochtend bleek dat het water niet laag genoeg geweest was voor Pluk. Dus Cptn Chris voer naar Oudeschild terwijl de rest van de vloot zich naar de zuidpunt van Texel begeeft.

 

25 mei 2017, ca 21.30

Na een wandeling over het uitgestrekte strand wordt er goed gegeten want het doel van vanavond is het VC baken. Helaas is de wind weer niet zoals beloofd en moet er flink geroeid worden om het zandstrandje ten noorden van Oudeschild niet voorbij te drijven. Als het anker over boord is trekt de wind weer aan.  Terwijl Uiver en Elizabeth proberen het VC baken te bereiken genieten Enedsae, Olle en Andromeda van een alcoholische versnapering.

 

26 mei ca 1030

de wind is eindelijk als verwacht en om 8 uur kunnen we in 1 slag naar het Vc baken. Om 1015 is de vloot weer compleet. Uiver gaat terug om op tijd in Den Oever te zijn voor familie verplichtingen.

26 mei 14.40

Na een Korte tijstop vertrekt de vloot richting Robbegat. Dat wordt roeiend over gestoken omdat de beloofde oostenwind er nog niet is. Hooijkazend schuiven we een baai in op de steenplaat.

Na een half uur komt de beloofde Oostenwind, als het water komt trekt de wind aan tot een dikke vijf. Het vlot wordt opgebroken en na nog wat hoger te zijn gaan liggen volgt een rustige nacht.

27 mei 13.45

De admiraal had snode plannen om een pop-up pannenkoeken restaurant te openen in de slufter, helaas durven we er niet in, vooral omdat we bang zijn er niet meer uit te komen vandaag en dat past niet in de diverse agenda’s. Dus voor anker voor de slufter en een boterham.

27 mei 20.45

Na veel wind, geen wind en weer veel wind ligt de vloot oost van de marinehaven voor anker.
Het pannenkoekenrestaurant is geopend, helaas is reserveren niet meer mogelijk.

28 mei 0.05

De vloot heeft zich als vlot, al pannenkoeken bakkend en etend, verplaatst  naar het Balgzand, ten oosten van het Amsteldiep.
Na een vlekkeloze opsplits procedure ligt iedereen voor anker.

28 mei 13.00

Half tien anker op en om 10 uur werden de zeilen gehesen waarna we vlot naar den Oever zeilden en invoegden in de vloot van schepen (waarschijnlijk) uit Oudeschild kwamen. Na een uurtje wachten werden we de sluis ingeperst. Hierna poetsen bij de helling en het water uitvoor Enedsae, Olle en Andromeda. Elizabeth gaat op eigen kiel terug richting Lauwersoog.

Alle bemanningen tevreden naar huis, konden we dit maar elke dag doen…..

Wim Oostra

lbc Andromeda