Smiscruise 2017 Oost

Op 24 mei gaat de Oostelijke Smiscruise 2017 van start. Ons vaargebied is het oostelijk wad, en onze uitvalsbasis jachthaven Noordergat in Lauwersoog. Van daaruit gaan we waar de wind ons waait, grofweg in het gebied tussen Ameland en Noordpolderzijl. Waar precies bepalen we tijdens de tocht, maar plekken die we vaak aandoen zijn het Oerd op Ameland, de Alexabaai op de westpunt van Schier, Simonszand en Engelsmanplaat.

De tocht is ook geschikt voor de minder bevarenen op het Wad. We gaan dus niet al te woeste dingen doen, zoals het navigeren van onbetonde zeegaten. Zoals altijd zijn weer en wind allesbepalend. Er is naast het varen ruim gelegenheid voor het strekken van de benen en het voeren van een goed gesprek. Bereid u vast voor op de vaste onderdelen: het pannekoekenfestijn en de bonte avond. Uw admiraal is nogal een liefhebber van de culinaire geneugten van het Wad, dus als u altijd al eens een echte waddenoester met een goed glas wijn had willen proeven: die gelegenheid komt vast en zeker voorbij.  Orion

Hoewel de tocht ook geschikt is voor beginners op het Wad, gaan we er wel vanuit dat ieder schip goed is uitgerust met recente kaarten en getijtabellen, degelijk ankergerei, reddingsmiddelen en andere noodzakelijkheden, en dat de schipper qua zeilen los vertrouwd is. Op de NKDE-site (in ieder geval de oude versie) zijn diverse uitrustingslijsten en andere tips te vinden. Ga er vanuit dat we geen havens aandoen, dus zorg voor voldoende proviand en drinkwater.

We verzamelen in de loop van woensdag 24 mei in Noordergat. De pre-feeder zal pas in de middag in Lauwersoog aankomen. We verkassen aan het eind van de middag naar de zoute kant, waar we een visje kunnen eten. Afhankelijk van het weer varen we daarna uit, of blijven we in de buitenhaven en vertrekken de volgende ochtend. In de loop van zondag 28 mei keren we terug in Lauwersoog.

Een novum deze tocht: Carol Fuchs komt de 24e met een kofferbak vol Drascombe-hebbedingetjes, zoals o.a. een zwemtrap, roeiriemen en een heuse boekenkast. De parkeerplaats zal dus het toneel zijn van de eerste Drascombazaar. Heeft u zelf nog Drascombe-parefernalia die in uw schuur liggen te verstoffen: neem ze mee, en breng ze aan de man. En vergeet uw portemonnee niet. Of juist wel, als u uw kooplust in toom wil houden.

Aarzel niet om u nog aan te melden, door een mail te sturen aan smiscruise2017oost@drascombe.nl.
Of neem voor nadere info contact op met Thomas Ietswaart.