NKDE Zomerweekend, wat een mooie traditie!

Tijdens de oprichtingsvergadering van de NKDE, 26 februari 1977, inmiddels dus 40 jaar geleden, is door de aanwezigen besloten dat er ieder jaar, in het eerste weekend van september, een zomerbijeenkomst gehouden zal worden!

Uit het overzicht van die bijeenkomsten blijkt dat dat slechts twee keer niet gelukt is, namelijk in 1980 en 1981.

Het is september 2017.  De 39e keer dat het zomerweekend gehouden zal worden en de 5e keer in de regio NW Overijssel. Nu bij Wanneperveen, vanuit Jachthaven Aan ’t Wiede. Alles werkt mee, de mooie locatie, perfecte liefdevolle voorbereiding door Anneke en José Oost, zonovergoten. Al met al nemen 24 Drascombes met hun bemanning deel aan het gebeuren, de meesten van begin tot eind.

Velen komen al op vrijdag en allen worden warm welkom geheten door Anneke en José, die hun Drifter ZS 25 aangemeerd hebben op een strategische plek en rond dartelen over de steiger.

Alle vierentwintig schepen, te weten: Alles Kits, Andromeda, Aquamarijn, Argo,  Belle, Boslust, Danser, Iccanora, Lucie, Mallemok, Mellon, Miss Molly, Paddington, Penguin, Pride of Arran, Qiwi, Rupert Bear, Sevenster, Slack, Strûner, Ultreia, White Seal, Zandloper en ZS 25, kunnen aan de rand van de haven waar de steigers een mooie U vormen bij elkaar liggen. Dat maakt het extra gezellig en handig voor de onderlinge communicatie.

ZS 25 Windguru

Sommigen zijn op eigen kiel gekomen, o.a. uit Weesp, Almere en Hoorn en zij hebben dus al een aantal vaardagen kunnen genieten van het prachtige weer. Op vrijdagavond gaan al een aantal mensen eten bij Restaurant Aan ‘t Wiede, waar voor de zaterdagavond een BBQ voor ons gereserveerd is. Tijdens het eten worden er natuurlijk verhalen uitgewisseld van recent gemaakte tochten en plannen gemaakt voor volgend jaar. Captain Chris is vanavond ook van de partij, natuurlijk vergezeld van Pluk!

Zaterdagochtend om 10.00 is het palaver. Gijs, Dex, Albert en Willem varen als opstapper mee, ook stappen er hier en daar familieleden aan boord voor een gezellige dag. De afvaart is om 11.00 uur. De temperatuur laat korte broek en T-shirt toe, helaas heeft de wind er in de ochtend nog niet veel zin in. Het kleurrijke windmolentje op de steiger heeft wat hulp nodig om te kunnen draaien.

Anneke en José hebben voor ieder schip een waterkaart én een envelop. Die envelop mag pas open gemaakt worden als we varen! Dan blijkt meteen hoeveel werk Anneke en José verzet hebben! In de envelop een multiple choice formulier met vragen over onderwerpen op en aan het water van de Beulaker ,   én 4 zelfgemaakte kwartetkaarten. We moeten proberen zoveel mogelijk kwartetten in te leveren aan het einde van de zeildag. Ook moet er een rebus opgelost worden én per schip dient er ook een foto ingeleverd te worden, over een typisch Drascombe-zomerweekend-achtig iets….

Lunch vlot

Omdat er weinig wind is dobberen we wat om elkaar heen en langzaam valt het veld uiteen. De schepen die elkaar nog wel tegen komen blijken in eerste instantie weinig aan elkaars kwartetkaarten te hebben.  Maar tijdens de lunch (voor anker) worden er goede zaken gedaan op de schepen die een vlot vormen. Een groot aantal (misschien wel alle?) kwartetten komt tot stand door de onvermoeibare inzet van de twee jongste kinderen van Heleen en Martin: Istar en Elianne. Zij hoppen met een handvol kaarten van schip naar schip en sluiten dealtjes. Want alles mag, omkopen ook. Kortom, het is een gezellige boel.

De Vaartsloot

Na de lunch blijkt de wind wat aangetrokken, dat maak het mogelijk om toch nog die mooie tocht door de Vaartsloot maken!

Ondanks het mooie weer maken we het niet laat, het Restaurant verwacht ons stipt om 18.00 uur voor de BBQ. Al tijdens het borrelen verschijnen vanaf de laptops van José en Michel de eerste foto’s op een grote scherm.

Koekenbakkers zandloper

Zondagochtend om 10.30 uur, opnieuw palaver en het uitzwaaien van de eerste schepen die om allerlei redenen al vertrekken. Vandaag een zeilwedstrijd met opnieuw weinig wind! Maar ook nu is -gebruik van de motor uitgezonderd- alles toegestaan. Er wordt vooral door Lucie en Ultreia fanatiek gestreden om de eerste plaats! En Lucie heeft roeiend gewonnen!

Dan rest nog het pannenkoeken bakken en samen eten op de steiger, de prijsuitreiking en dan is het alweer voorbij.

Anneke en José, hartelijk bedankt voor de perfecte organisatie! Het was onvergetelijk.

NKDE Zomerweekend, wat een mooie traditie!

Margot en Frans  (a/b White Seal)