’n idee, misschien kun je er wat mee (6): ZWAARD LICHTER

De diepgang van het zwaard moet je makkelijk kunnen bijstellen. Op het Wad natuurlijk, maar ook bij het zeilen op verschillende koersen ten opzichte van de wind helpt het de stand van het zwaard te variëren.
Nu zit er bij een Coaster onder de dekplank van de zwaardkast een prima liertje, dat wel héél simpel is uitgevoerd: een rvs buis die draait in twee aluminium flenzen.

Dat functioneert wel, maar sinds een blokkenmaker uit Almere twee nylon glij-lagers in het aluminium heeft gezet, loopt het liertje een stuk lichter.
Op de foto is één lager te zien, de witte ring om de rvs buis.

Origineel wordt het zwaard opgetrokken aan een kabeltje, maar de meeste Coasterzeilers zullen dat inmiddels wel hebben vervangen door een kunststof bandje. Michel heeft ze. Zo’n bandje geeft minder problemen dan een kabeltje, maar check het toch maar regelmatig!

Dat variëren van de zwaarddiepte moet soms snel gebeuren. Eerst de zwaardtalie van de kikker halen, de talie een eindje aanhalen of vieren en weer op de kikker vastzetten is omslachtig en duurt nogal lang. Een curryklem werkt dan een stuk handiger en sneller.
De montage van zo’n klem kan met een aluminium hoekprofiel, met een ruime opening voor de talie en met dezelfde vier boutjes waarmee de taliegeleider gemonteerd zat. Die geleider zit er nog wel, maar is van de voor- naar de achterkant van de kuipwand verhuisd.

Dat gaat licht, dat zwaard!

Met zeilersgroet,
Frank
Coaster Ultreia