’n idee, misschien kun je er wat mee (3): DE GROOTSCHOOT ANDERS

We hebben allemaal een liertje voor de fok. Makkelijk, even straktrekken en de lier vangt de kracht van de fokkeschoot op. Waarom eigenlijk niet bij de grootschoot?
Misschien heb je er nog een liggen uit je jollentijd, een ratelblok. Liefst zo een met grote schijf, van Elvstrøm. Ik had er nog een, zag er ook een op Marktplaats, ze zijn ook nieuw nog te koop.

Als je het laatste blok van de grootschoot vervangt door zo’n ratelblok heb je het gemak van een liertje. Ideaal!
Is dat dan niet link? Bij de verhalen over het omslaan van een drascombe zat steeds de grootschoot vast en werd die niet op tijd gevierd. Mijn ervaring is dat met het ratelblok de schoot prima viert. Sterker nog, bij harde vlagerige wind is het best goed te doen om de schoot in de hand te houden, de kracht is er immers af. Je hebt veel minder de neiging om hem vast te willen zetten. Dus eigenlijk veiliger.
Met licht weer kun je het ratelmechanisme uit zetten.

Wat bij onze schootvoering gedoe is, is dat met het eruit halen en weer laten zakken van het roer op het Wad de schoot uit en weer in het oog op de roerkoning moet. Op coaster Zandloper zag ik op de roerkoning een slim haakje, waarmee dat gedoe voorbij is.
 
Dus heb ik de ijzerzaag in ons oog gezet en er een ’haakje’ van gemaakt. Werkt goed.
 
Zo wordt het zeilen weer wat makkelijker…

Met zeilersgroet,
Frank
Coaster Ultreia