’n idee, misschien kun je er wat mee (2): EEN DWARS ROOSTER

Jarenlang voer Ultreia zonder kuiprooster. Een mooi houten rooster, dat moest er toch eens van komen. Ik heb bij diverse coasters gespiekt, uiteindelijk er een gemaakt die aansluit op de geprofileerde bodem van de kuip, om het geheel zo laag mogelijk te houden. Ook moet de latafstand overal gelijk zijn, zodat het touwwerk niet klem kan lopen.

In de ’dalen’ van de kuipbodem liggen latten van ruim 10 mm dik, vlak waar het profiel vlak is, schuin geschaafd waar het profiel oploopt. Die latten zien er dan zo uit:

De latten waaieren uit met de veranderende breedte van de kuip, de bovenkanten zijn net iets hoger dan de ’toppen’ van de kuipbodem. Ze zijn een keer in de lak gezet om de zelfklevende rubberdoppen beter te laten plakken

De deklatten van 70 x 10 mm zijn op de onderlatten gelijmd en geschroefd, zeilmaat Gerald heeft met z’n proppenboor alle schroefjes afgedekt, een hele klus!

De einden van de deklatten volgen de breedte van de kuip, de voorste – en achterste kuipwand zijn evenwijdig. Het geheel ziet er dan zo uit:

Het rooster in de kuip. De uitsparingen in de hoeken zijn voor de flessen die wij voor de watervoorziening gebruiken

 

Het materiaal is teakhout (voor € 150,— gehaald bij een grote houthandel in Zaandam), lijm en rvs-schroefjes.

Eigenlijk zònde om op te lopen…

 

Mvg,
Frank

Coaster Ultreia