Drascombe Golden Jubilee, a celebration of 50 years of Drascombes

Een bezoek aan Weymouth Bay, 58 Drascombes, 110 mensen, veel dagen plezier

50 jaar Drascombe’s in Engeland vond plaats op de Portland National Sailing Academy (WPNSA) bij Weymouth. Gezien de unieke gebeurtenis met Coaster Medusa naar Cherbourg gereden, met Brittany Ferries (Barfleur, de nachtboot) over naar Poole om lang links rijden te vermijden. Zowel de Franse als Engelse douane wilden graag aan boord kijken via het keukentrapje. ’s Ochtends Full English breakfast! Nog een uurtje of wat rijden naar Portland en Medusa ging het water in. Schipper Henk en opstapper Arend werden al snel welkom geheten door Sharon Geary-Harwood en Dick Pizey van Drascombe. Fijne drijvende steigers met al een paar Drascombe’s aanwezig.

Donderdag een beetje gezeild tussen de haven en de gigantische outer breakwater (slagkruisers konden er in 1914 liggen destijds, de landing op de stranden van Normandie in 1944 is hier voorbereid). Natuurlijk een hapje eten op de WPNSA (hier zijn de 2012 Olympische spelen gehouden) en ruimschoots wegspoelen daarvan.

Vrijdag na de briefing door Sharon en Dick vertrok de vloot voor de wind naar open zee op weg naar Lulworth Cove voor de lunch met schitterend zeilweer. De Gig was er natuurlijk het eerste maar ondanks 1 rif in het grootzeil en de motor omlaag was Medusa zeker niet laatste. Er zijn foto’s vanaf de klif genomen die deels al op Facebook te zien zijn.

Een deel van de vloot ging op de motor terug, Portland lag recht in de wind. Maar vanwege de zeegang en Beaufort 3-4 met Medusa toch maar lekker terug zeilend met wat slagen van en naar de krijtrotsen.

Zaterdag een “very casual and gentlemanly pursuit style race” met een ongelooflijk krappe startlijn tussen een Drifter en de inner breakwater en weinig wind. Ook nu schitterend weer. Zoveel Drascombe’s naar stuurboord en bakboord op de lijn dat schipper Henk in deze mêlee ter plekke de motor startte en vol gas over de lijn ging. De wedstrijdleiding heeft dit voorbeeld van goed zeemanschap helaas niet begrepen. Natuurlijk niet gewonnen…

’s Middags een varende parade van Drascombe’s versierd in de haven, deels zeilend, de 50 jaar oude eerste Lugger Catherine Mary, gerestaureerd en wel, voorop. ‘s Avonds het Celebration Dinner op WPNSA met toespraken en emoties.

Zondag een dienst met het verhaal van Paulus schipbreuk op Malta. Terug via Portsmouth – Le Havre op de Brittany Ferry Etretat, ook hier de nachtboot met een prima hut en Medusa op dek 3. Maandag rustig rijdend met wat koffie erbij langs Amiens, Arras, Gent en Antwerpen op huis aan.

Kortom: een fantastische zeiltrip en zeer de moeite waard. Met dank aan Sharon & Dick & Simon en plaatselijke Engelse Drascombers.

Henk Wels

Arend vd Put