De ‘Penguin Tales’; Penguin in Hollands H20

Met nog een paar vakantiedagen over in augustus en een verse Coaster uit Schotland voor de deur, wil je maar één ding. We staan voor de helling van de jachthaven in Huizen. Ik heb vrijwel geen documentatie, al stuurt Michel attent een Coaster Owners Manual. Maar zo’n simpel bootje klaarmaken voor de vaart, how hard can it be?
Precies vijfeneenhalf uur later ben ik zover. De standaard Engelse Coaster Severn Valley trailer staat optimaal op de helling, de landvasten zijn uitgelegd, het is volkomen windstil. In kalme zekerheid laat ik de kabel vieren. Er gebeurt niets. De rollers zijn mogelijk wat vierkant geworden. Pas als de wielen al enige tijd borrelend onder water zijn verdwenen, komt Penguin los. Zonder enig cognitief verklaarbare reden zwaait ze haar kont naar bakboord. Een van de kantelrollers klapt om en kerft een frisse groef in de blauwe romp. Weer een klusje. Zwetend werk ik verder.

voor-de-rede-van-huizen
Voor de rede van Huizen

Even later op het water, met halve wind en fok en druil op koersend richting Almere, neemt de vriendelijke wind al die stressmomentjes van de afgelopen dagen van me over. Ze plukt ze stuk voor stuk van mijn schouders terwijl ik onbeholpen zit te grijnzen in de kuip. Penguin zeilt zichzelf. Alle waarnemingen maken me blij: hoe ze op een oor ligt, hoe ze de golven neemt, hoe ze op koers blijft, hoe goed ze zeilt, hoe ze droog blijft, hoe weinig ze schommelt, hoe stil ze is, hoe ze… in haar element is. In gedachten maak ik een diepe buiging voor John L. Watkinson en de cruciale Coaster-schets uit 1978.

 

 

 

eerste-verkenning-biesbosch
Eerste verkenning Biesbosch

In de dagen daarna volgt onvermijdelijk ‘Coasters autodidactic courseprogram’. Zo hupt het omhoog staande roer spontaan van z’n plek en duikt het vol de roerkast in. Er zit geen beweging meer in. Na hysterische hefboompogingen met een roeiriem, zowel boven als onder water, lonkt de haven.
De bijgeleverde Mariner 5 HP slaat matig aan en houdt er na twee minuten mee op. Terwijl we toch vrij vlot naar lagerwal drijven, toont het motorblok druipende benzine ter hoogte van het brandstoffilter. Anker weer uit. Met een stukje fietsband en touwwikkelingen het lek dichten.

 

penguin-op-de-amer
Penguin op de Amer

 

Morgen maar weer duiken, in de haven. Ik weet dan nog niet dat speelse Penguin het roer twee dagen in een ijzeren, onwrikbare greep zal houden. Er moet uiteindelijk een heftruck op de kade aan te pas komen om de beknelling op te heffen.
Zo’n Coaster-les is als het branden van je hand aan de kachel: het gebeurt je één keer. Of zoals de Engelsen zeggen: ,,Once bitten, twice shy’’-

Bas Verschoor

Coaster Penguin