De ‘Penguin Tales’; Kansarme Coaster

Nog maar vier maanden geleden mocht ik mezelf de nieuwe schipper van Coaster Penguin (2004) noemen, maar sinds ze droog staat heeft ze al haar geheimen prijsgegeven. Geen organisme op de aarde kent haar beter dan ik.
Dagenlang verkende ik op de werf van Drascombe Nederland met de zaklamp-mobiel en kwastjes het inwendige van haar zwaard- en roerkast tijdens het aanbrengen van de dikke epoxyjas. Vervolgens werd de drum van de zwaardtakel voor het eerst in twaalf jaar juist gemonteerd. Slordigheidje van de makers indertijd.

Alle beslagmontages onderdeks, normaal niet zicht- en bereikbaar, heb ik live kunnen aanschouwen en helpen verbeteren. Bij alle kikkers gebeurde dat bijvoorbeeld door de bouten na een briljante ingeving te voorzien van moeren. Hoorde dat eigenlijk niet al op de werf te zijn gedaan? De wielen van een auto worden fabriek-af toch ook vastgedraaid?
Ik herinner me het aanvankelijk gemeten vochtpercentage ter hoogte van de onderste schroef van de stootstrip, waar je normaliter ook niet bij komt. Hè? Een schroef? Gewoon een parker door het polyester? Die is nu vervangen door bout en moer. En zo ging het door. Onze weken op het droge waren geen ‘bed of roses’ noch een ‘pleasure-cruise’.
Je gaat wel sequentieel nadenken over de Engelse productiemethoden van weleer. Dex, Hoofd Technische Dienst (HTD), grapte dat Penguin niet gewend was aan zoveel vertroeteling. Ik denk dat we terug naar haar geboorte moeten.

penguins-nieuwe-trailer
Penguin’s nieuwe trailer

Penguins scheppers in 2004 doemen nog wel eens in een droom op als een chaotische roedel mensachtigen. Schreeuwend struikelen ze rond de romp van Penguin, woest zwaaiend met te zware hamers, groffe zagen en veel sillicone kitspuiten. Door een wonderlijke speling van het lot weten ze het dek met de romp te verlijmen. Voor fijn-motorische taken, zoals het normaal bevestigen van een kikker, of een passend gat boren voor de pompdoorvoer, of het juist monteren van de achterste masthouder, ontbreekt het aan van alles. Zoals tijd, zegt Michel. En enig geestelijk vermogen plus wat handcoördinatie, zeg ik.
Penguin was ongewild een Kansarme Coaster. Maar aan de buitenkant zag je dat er niet aan af. Haar eerdere Britse schippers zeilden onbekommerd. ‘The sail that becomes a way of life’: monter dweilden ze af en toe de kajuitvloer droog.

Zo is het ook wel weer. Een ‘Dras’ mag weliswaar een beetje lekken, scheef zijn, wat barstjes vertonen of een krom roerlager hebben, ze blijft het altijd doen.

Bas Verschoor

Coaster Penguin