De ‘Penguin Tales’: FF Coaster kijken in Schotland

De brainwave die mij anderhalf jaar geleden duidelijk maakte dat ik mijn vaargebied dringend moest vergroten, leidde tot project Trailersailer. Er waren twee kandidaten; de moderne tweemaster Bayraider Expedition van Swallow Yachts, of de iets langere Drascombe Coaster, ontworpen in 1978. Mijn keuze was toen duidelijk.
Sympathiek vond ik ze wel, die Coasters. Een stoer en retro uiterlijk, een beetje kruising tussen De Oude Schicht (Ollie B. Bommel) en een Lelijke Eend. Ook technisch ouderwets. Ik zag me al moeizaam sjorren aan die loodzware houten masten. Raar grootzeil zonder giek. De zeilen houtje-touwtje vastgeknoopt.
Voor de Bayraider verkocht ik mijn trouwe Marieholm-S-spant, speurde ik een jaar op internet, reisde ik twee keer naar Engeland. Maar amper voor het bod pakte het anders uit. De cuddy was adembenemend van buiten maar verstikkend van binnen. Probeer maar eens met opgetrokken knieën en je hoofd tegen het dak een nat regenpak uit te trekken. Stomme ontwerpersfout. Dan maar geen composiet masten.
Eens kijken naar zo’n gekke Drascombe: voorzichtige bezoekjes aan Drascombe Nederland in Huizen. Vóór alles de cuddy proberen. Zowaar, je zit rechtop en je krijgt je jas uit. De richel waar ik op zit, blijkt een kooi te zijn.
Michel krijgt Coaster-aanbod binnen, maar ik zoek ook op internet. Via de website van Drascombe UK kom ik een Coaster tegen uit 2004, helemaal bij Edinburg. Ze ziet er jeugdig fris uit, blauw/beige (,,Mangolia-white’’). De trailer is oud maar bruikbaar zo te zien. Penguin blijft in de bovenkamer rondspoken. Het Brexit-pond staat springtij-laag. Het jeukt. ‘FF een coaster bekijken in Schotland.’

eerste-kennismaking-in-dirleton
Eerste kennismaking in Dirleton

 

Drie dagen later knerpen Skoda-banden nederig de oprijlaan van een chic landhuis in Dirleton op. De hoogbeschaafde eigenaar leidt me rond de Penguin. Hij heeft al wat anders: ,,I’m afraid I’ve gone over to the dark side, now’, verklaart hij zijn aanschaf van een motorboot. Penguin kijkt strak voor zich uit. De volgende dag haak ik haar met rode konen aan de trekhaak.

 

 

 

penguin-op-tijd-in-hull
Penguin op tijd in Hull

 

De terugreis verloopt feitelijk uneventfulll, maar stresserig. Aanvankelijk brand ik mijn handen aan de velgen omdat de lagers van de trailer heet raken. Wat helpt is voor- en achteruit rijden op een parkeerplaats en stampen op de rem. De twaalf jaar oude trailerbanden vertonen scheuren die Hulk-achtig groeien. Maar ik haal de ferry in Hull. Daar blijkt dat ook de loopvlakken desintegreren. Maar ik haal de KwikFit in Zeebrugge.
Nederland verwelkomt Penguin met een zachte, zomerse bui.

 

Bas Verschoor

Coaster Penguin