De ontdekking van De Hon

Pinksteren vraagt erom de Smiscruise Oost nog eens dunnetjes over te doen. Dit keer geen problemen met afvaart of met het zwaard en dus, met een voorspoedige tocht in het vooruitzicht, varen we op zaterdag door de sluis om in volledige blakte op de Zoutkamperlaag te arriveren.

Gelukkig mag ik na enig herprogrammeerwerk van mijzelf af en toe de motor gebruiken en belanden we na een uurtje herrie op Paesenrede waar het al lekker naar binnen stroomt.
Die middag blijft de wind minimaal en drijven we grotendeels met stroom mee via Wierumerwad en Friesche Wad richting Ameland Oost. Ik heb er al lang vrede mee voor dat eeuwige Oerd te ankeren als de wind plots ietsje aantrekt en vriendelijk krimpt. Zal het dan toch gebeuren? Reeds lange tijd hebben we ons afgevraagd hoe het daar op de uiterste oostpunt uitziet maar vaak kwam dat in de tochtplanning of vanwege tij of wind niet uit. Maar nu: op naar De Hon!

We varen in oostelijke richting langs de bordjes van het verboden gebied en bij het laatste bordje mikken we op het uiterste duin. Eerst gaan we in 7 dm voor anker maar schuiven daarna op naar 4 dm. Na de maaltijd stappen we uit op harde grond en wanen we ons in een niemandsland. Ruig en desolaat, met toch nog wat voetsporen van mensen (hoe komen die hier?). Het laatste duin is te beklimmen zonder schade aan te richten en biedt een wijds uitzicht.

In mijn Facebookbericht schreef ik nog dat de navigatie moeilijk is maar dat is onzin. Let wel op het VW wrak dat daar ligt (anecdotisch verhaal, zie link naar wadvaarders site)

Het vertrek de volgende ochtend was zonder meer leerzaam. Ik had berekend dat we om 600 uur op zouden staan. Na het tanden poetsen begon om 615 uur het het schip rustig bonkend los te komen. Om 630 dreven we. Om 645 uur opnieuw gebonk (???). Het kokende koffiewater ging overboord en wij spoedden ons naar het diepere water. Slechts een half uur om los te komen? De onvolprezen HP33 bracht uitsluitsel: het ochtendhoogwater was maar liefst 3 dm lager dan het avondhoogwater… En wat we hierdoor ook zeker weten: HW De Hon is exact één uur voor HW Lauwersoog.

Elbert de Beus
Coaster SLOW
www.slow.nl