Blog TWW 2017 (9)

Zonsopgang oost van de Binnenbreesem.

De westelijke wadden bewijzen ook nu weer een van de prettigere plekken om op dit moment te verblijven.

Het Vuur van Eierland in de grijze verte.

Na ruim vier uur een ander levend wezen dan grijze zeehonden, robben en volgende meeuwen in het Scheurrak.

Oversteek Texelstroom waar de eb dan inmiddels behoorlijk door staat, de niet al te stevige noordwester wint gelukkig.

We varen pal zuid op de gigantische zendmast van Wieringen. Ook ‘s nachts is dat een onontkoombaar rood verlicht baken om Den Oever aan te lopen. Hier een staak in het uitgebreide mosselperceel oost van de Lutjeswaard. Op het randje waarvan in zo’n één meter water de ebstroom goed gepareerd kan worden. Wel blijvend uitkijken voor deze palen en afgebroken restanten vlak onder water!

Niet slecht… na vijfenhalf uur en een super tocht liggen we voor de sluis om naar zoet te schutten.

Vanwege het vroege uur wordt besloten door te stoten naar Enkhuizen om onderweg te bekijken hoe het weer zich ontwikkelt. Een rustige nacht staat aan boord van Dulcibella zeker tijdens de vakantie altijd hoog in het vaandel.
Bij lichtopstand De Ven, (ooit in mei 1940 met, in historisch perspectief bekeken beperkt, succes verdedigd door de opa van Cptn. Chris) weten we, staan de fuiken tot ver in het IJsselmeer. De eerste keer was dat bij ronding van deze punt bepaald een verrassing.

Het besluit valt bij Enkhuizen, met deze wind door naar het Zalmenstrand, 1.4 nm WNW van het Paard van Marken. Aankomst en afvaart zullen dan in het donker vallen maar we verwachten assistentie van de volle maan.

En die hoop komt uit… na veertien uur valt te 1900 het anker in twee voet water tegen het Zalmenstrand. Ooit vond hier een NKDE Zomerbijeenkomst plaats waar vanuit rookovens aan boord van NAVIS Longboat en Cruiser Longboat MIDI meer dan twintig Drascombevarenden getrakteerd worden op vers gerookte zalmlendenen!