Zwemtrap Deel IV

Het woord zegt het al : zwemtrap(je)

Even met mooi weer en op rustig water in het water springen. Zwembroek/pak aan, handdoek ligt klaar en tante Jo staat klaar met het fototoestel. Geen probleem en wellicht kan tante Jo wel even helpen bij het weer naar binnen klimmen !

Het is heel anders, als de windkracht 3, 4, 5 of zelfs meer op het Wad of Fluessen is en je valt (natuurlijk) aangelijnd overboord. De laarzen, het zeilpak lopen geheel of deels vol met water en je zwemvest blaast zich hopelijk automatisch op. Een onhandig Michelin mannetje/vrouwtje raakt veelal in paniek in het (koude) water. Het is toch de eerste keer. Onderkoeling en/of verkramping treden dan snel op. Ik kan u zeggen, dan is het niet eenvoudig, wellicht onmogelijk, om weer eenvoudig aan board te klimmen. Dit geldt zeker als je alleen vaart. Misschien komt er zoveel adrenaline vrij, dat er boven natuurlijke krachten vrijkomen om in de boot te klimmen !

Conclusie: Een goede vaste zwem/reddingstrap is dus niet overbodig voor je eigen veiligheid (en voor het thuisfrond) Wellicht is de trapconstructie van de meeverstuurde foto’s een goede oplossing ! Misschien is iemand bereid om de standaardtrap met aanpassingen seriematig te produceren.

Schroom niet een alternatief of een bepaalde verbetering via de site bekend te maken. Ik ben de eerste die zich voor zo’n zwemtrap aanmeld !

Alvast een goed en vooral behouden zeiljaar gewenst.
Chris C. van Beek
Schipper De Rietgans

P.S. Spring deze zomer maar met volle bepakking eens overboord. U ervaart zelf dan hoe uw bewegingsvrijheid beperkt is geworden. Afgelopen zomer ben ik zelf met mijn overlevingszeilpak in Gaastmeer te water gegaan. Zonder zwemvest bleek ik mooi drijven, maar het is en blijft moeilijk om je voort te bewegen !