TWW 2016 komt eraan

De 2016 TWW feedercruise vertrekt op vrijdag 4 november vanuit Jachthaven Huizerhoofd te Huizen. Wellicht wordt dat zaterdag, maar daar gaan we vooralsnog niet van uit. Doel is de TWW 2016 afvaart locatie De Holle Poarte te Makkum alwaar D.V. maandag wordt vastgeknoopt.

Die maandag 7 november wordt gebruikt om te water te gaan, rollend materieel te stallen en in te slingeren voor de schutting naar zout. De Lorentzsluizen draaien naar verluidt 24 uur per dag, hopelijk is de A7 brug inmiddels ook weer betrouwbaar te bedienen.

Vanaf dan ligt het onvolprezen wad aan onze voeten, het Posthuiswad natuurlijk als de graal voor elke zoutgaande Drascombevarende om de winter door te komen. Vorig jaar werd door mist echter drie dagen niet gevaren, de Stevinsluizen draaiden wel maar de brug werd niet geopend zodat uiteindelijk slechts met gestreken masten de A7 gepasseerd kon worden.

dscn0535

Vaag doel is daarna mogelijk via de Eierlandsche Gronden Texel te ronden met Willemsoord als doel. Daar wordt van 10 tot en met 13 november namelijk de eerste Traditionele Schepen Beurs gehouden. Willemsoord is dan natuurlijk de ultieme uitvalsbasis om tijdig weer terug te varen naar Makkum. Oftewel in de vloed bovenlangs dan wel in de luwte onderdijks.

Via Den Oever en Enkhuizen zal dan ook de thuisvaart voor de TWW aftercruise plaatsvinden. Zoet afspoelen voor de winterstalling of – beter – voor het aanstaande mooiste vaarseizoen van het jaar! Doel is weer vast te knopen in Huizen op zondag 13 november maar dat zou ook enkele dagen later kunnen worden.

dscn0512

Het wad in november is koud, donker, nat en kil, daglicht is toenemend beperkt beschikbaar. Mist en onderkoeling liggen op de loer, zorg voor voldoende warmte en een zichtbaar schip in A1 conditie. Nachttochten worden niet geschuwd, wellicht zelfs opgezocht, volle maan staat gepland voor 14 november. Alle schippers varen voor eigen rekening en risico, elke vorm van organisatie, leiding of vangnet (anders dan wellicht de KNRM) ontbreekt. De enige garantie is de TWW ervaring: Einmalig!

Drifter 22 Dulcibella
Michel Maartens

(aanmeldgegevens zie: Agenda)