NKDE FEEDER en ZOMERWEEKEND 2016 : wel mossels, geen muggen

DATA

De Feeder van zaterdag 27 augustus tot vrijdag 2 september. 

NKDE Zomerweekend van vrijdag 2 september t/m zondag 4 september.

DE PLEK

Het NKDE-zomerweekend en de voorafgaande Feeder voeren ons naar Zeeland. Voor het zomerweekend beperken we ons tot de mooiste all-weather Drascombe-biotoop van Zuid-Nederland: het Grevelingenmeer. De voorafgaande Feeder vindt plaats in de Oosterschelde, die geen verdere aanbevelingen nodig heeft.

PROGRAMMA ZOMERWEEKEND

 Vrijdag 2 september. Schepen te water (kan met twee tegelijk) bij de prima helling in Brouwershaven. Adres: Nieuwe Jachthaven 12, 4318AR Brouwershaven. Hier is altijd ruim voldoende plek voor parkeren (auto+trailer) en optuigen. Palaver 14.00 uur op de parkeerplaats bij de helling. Schepen mogen tijdens de palavers tijdelijk gratis afmeren in de jachthaven op aanwijzing van de havenmeester.

Vervolgens afhankelijk van weer en wind het eerste tochtje. Aansluitend kunnen we ergens geankerd borrelen, waarna men een plekje zoekt voor de nacht. Rupert Bear vaart terug naar Brouwershaven voor een tweede palaver om 19.00 uur voor later-komers op dezelfde plek bij de helling.

Er zijn plenty mogelijkheden voor overnachting. Bijvoorbeeld in de nabije jachthavens (Brouwershaven, Den Osse), bij recreatie-aanlegplekken (zie je kaart 1805.6 en nadere info volgt) of – altijd het leukste – op een van de vele uitstekende ankerplekjes bij Brouwershaven. Voor kosten, zie verderop.

Zaterdag 3 september. Wie zaterdagochtend komt, laat schip te water. Palaver om 10.30 op de parkeerplaats bij de helling.

Voor de zeiltocht legio mogelijkheden, zoals rondje Hompelvoet. Lunch aan boord (meenemen dus!), bijvoorbeeld in ondiepte ten oosten van Hompelvoet, of op eilandje Archipel, of bij de honderd andere fraaie mogelijkheden.

Gezamenlijk avondeten doen we bij het mooi aan het water gelegen paviljoen Jeanzz bij haventje van Ossehoek. (Adres Zaete 1-A, 4318NB Brouwershaven). Er is al een vooralsnog vrijblijvende reservering gemaakt vanaf ca. 17.00, zodat wij rond 18.00 wat kunnen eten. Jeanzz is ingesteld op groepen en heeft een gunstig prijspeil; zie verder de overwegend goede recensies op het internet. Er zijn voldoende parkeerplaatsen voor zowel auto als schip. Opgeven voor avondeten (en de keuzes) volgen te zijner tijd. De keuzes voor overnachting zijn dezelfde als vrijdagavond.

Zondag Om 9.30 uur palaver te water. Dit vindt plaats op een plek buiten de haveningang van Brouwershaven, waarschijnlijk in de ondiepte (ca. 14dm) tussen eiland Dwars in de Weg en ton GB23. We kunnen daar ankeren in de bekende boord-aan-boord formatie.

Daarna zeiltocht. Wie daar even klaar mee is, kan ook wandelen, bijv. rondje Dwars in den Weg tussen de “wilde” paarden of in de wat ongereptere natuur van Hompelvoet, dat vanaf 15 augustus weer mag worden betreden. Van een stadsbezoek aan Brouwershaven of stadjes in de omgeving moet men zich op zondagen niet veel voorstellen. Veel is dicht en de historische kerken zijn in business. Overigens staat het uitgaansleven in Brouwershaven (ook op vrijdag en zaterdag) op ebstand.

DE KOSTEN

Vallen mee! Helling Brouwershaven in+uit: ca. € 5,=. Dit is incl. parkeren auto/trailer, gebruik waterslang èn incl. gebruik toiletten/douche Dan wel  € 20,= borg voor de sepkey. Voor douchen à 5 cent per 30 seconden (Zeeuwen rekenen scherp!) of afname walstroom moet de sepkey opgeladen zijn. Overnachten jachthaven Brouwershaven: 1,70 per meter (volgens Carol Fuchs zijn alle Drascombes precies 6 meter lang) + € 1,11 toeristenbelasting p/p. Hellingen is dan gratis. Overnachten Den Osse ongeveer zelfde prijs.

OPZET VAN DE FEEDER (voorafgaand aan het NKDE Zomerweekend)

 In dit stadium is een programma voorbarig, maar dit is het idee. En de data, uiteraard. Zaterdag 27 augustus. Palaver 12.00 uur bij het havenkantoor van de jachthaven van wsv St. Annaland (op Tholen, aan de Krabbenkreek). Voor St.Annaland (met ruime jachthaven) is gekozen omdat sommigen zullen aansluiten bij het NKDE-Zomerweekend vanuit Brouwershaven en daar willen parkeren en hellingen. Vanuit daar vaar je over de volle lengte van het Grevelingenmeer, door de Grevelingensluis bij Bruinisse en via Zijpe de Krabbenkreek binnen. Neem daar wel de tijd voor, lukt echt niet in een middag. Te water gaan bij St. Annaland kan ook, niet bij wsv Annaland, maar bij de nabijgelegen Handelshaven, aldaar ook parkeermogelijkheid. Helling daar echter niet ideaal: korte draai, weinig aanlegmogelijkheid en steil. Er zijn meer hellingen in de omgeving, nadere info daarover volgt. Vanuit St.Annaland trekken wij dan ons plan, afhankelijk van weer, wind en getij. Voor de hand liggende plekken zijn St. Philipsland, Stavenisse, Rattekaai, Zierikzee en Roompot, met leuke havens en/of droogvallen op sommige plaatranden (Zeeuwen zijn streng!), voor Yerseke, in de Schelphoek e.d. Voor inspiratie bezoek je de NKDE- site en search Oosterschelde met allerlei leuke hits van BAD- publicaties. Ruim voordien komen er wat meer uitgewerkte plannen en suggesties.

Dan weer terug naar St. Annaland (aankomst uiterlijk donderdag 1 september) voor aansluiting bij Zomerweekend op vrijdag 3 september. Nadere mededelingen volgen.

Organisatie Feeder en Zomerweekend Pim Brinkman, schipper coaster Rupert Bear. Wijzigingen voorbehouden. Suggesties altijd welkom!

Pim Brinkman

Coaster Rupert Bear

Nagekomen  bericht:

Voor de deelnemers aan het Zomerweekend 2016 NKDE in de Grevelingen van vrijdag 2 t/m zondag 4 september.

– Voor algemene zaken en het programma, zie BAD nr. 155 pag. 23 ff.

– Opgeven voor deelname aan het zomerweekend is niet echt nodig maar wel prettig zodat we een handvat hebben voor planning. Graag naam boot + schipper en hoe je tijdens het weekend bereikbaar wilt zijn (06 bijv.).

– Graag wèl opgeven voor het eten op zaterdagavond in restaurant Jeanzz (Den Oss, bij Brouwershaven). Vóór 27 augustus s.v.p. vanwege reservering.

Wat de Feeder betreft (voorafgaand aan het Zomerweekend): door dringende (werk)omstandigheden kan ik daar zelf niet of slechts voor een beperkte periode bij aanwezig zijn. Dat hoeft voor eventuele gegadigden natuurlijk geen beletsel te zijn om alsnog op stap te gaan. Misschien is het wel handig als iemand zich zou opwerpen om e.e.a. te coördineren.

Ik hoop velen van jullie te ontmoeten op het Zomerweekend!

Pim Brinkman