Biesboschtocht 2015

Met twaalf scheepjes de Biesbosch verkennen is een leuke ervaring. De weergoden waren ons over het algemeen gunstig gestemd, al zat de soms harde wind te vaak in de verkeerde hoek. Dit mocht de pret niet drukken want de oostelijke Biesbosch, met al haar prachtige kreekjes en riviertakjes, is vanwege de begroeiing toch niet zo´n zeilgebied.

De boten arriveerden op eigen kiel of per trailer in de kleine jachthaven De Vissershang. Dat het met de slagboommuntjes niet altijd gesmeerd liep, moeten we maar voor lief nemen. Tijdens de geplande bevertocht hebben we geen bevers gespot maar enkele deelnemers hebben op andere locaties gelukkig wel bevers gezien.

Een bezoek aan de uitkijkpost bij de wetlands van de Zuiderklip kon vanwege de lage waterstand helaas niet doorgaan. Het vinden van een strandje met genoeg aanlegmogelijkheden voor de vloot was soms lastig, maar een mooie ankerplaats bood ook de nodige rust. De eerste overnachting vond plaats geankerd op de Aakvlaai.

De volgende ochtend met gestreken masten onder het bruggetje over de Sloot van Sint Jan door. Aanvankelijk waren we van plan om naar de Blue Lagoon te varen, maar vanwege de harde wind zijn we eerder op een opgespoten eilandje op het strand beland. Wanneer je dan opmerkingen hoort in de trant dat het hier paradijselijk is, dan weet je dan we op de juiste plaats zijn. Een happy hour waar de noordelijke bemanningen het bier van hun leven dronken: Grimbergen Dubbel.

Na het eten kwam tot verrassing Louis de Jong met zijn zeilkano naar het eilandje. Hij moest hiervoor toch een straffe wind en de nodige schuimkoppen trotseren. Kortom een zeer geslaagd gezellig weekend.

Gijs van Kemenade
Coaster Antartis