Vulinstallatie benzine

Beste Drascombers,

Ben zelf niet in het bezit van een Drascombe, al scheelde het niet veel, maar wel sinds kort de troste eigenaar van een Swift Explorer 18.

Deze open tweemaster met twee ongestaagde mastjes en twee torentuig zeiltjes word door sommige mensen over één kam geschoren met de onvolprezen Drascombe, maar is toch een totaal andere boot. (red.: Honnor Marine (Totnes) Ltd. bouwde tussen 1985 en 1988 een kleine veertig Swift Explorer 300 series).

Mijn scheepje wordt aangedreven door een 4 pk viertakt Yamaha met externe tank. Met interesse las ik dus de diverse alternatieven voor de obligate twaalf liter stinkcontainer die we bijna allemaal gebruiken, maar niet nodig hebben qua inhoud. De tank is een sta-in-de-weg en verpest zelfs de atmosfeer in de specious cuddy, al heb ik die ook niet!

Peinzend over oplossingen bedacht ik het volgende:
Schaf een vijf liter Aspen vaatje benzine aan met de daarbij horende vulinstallatie. Aspen benzine wordt veel gebruikt in grasmaaiers, kettingzagen, bladblazers en andere benzine aangedreven tuinmachines die niet vaak draaien. Aspen benzine is veel zuiverder dan gewone loodvrij uit de pomp, het merk claimt ook minder of geen stank en geen verouderingsverschijnselen. Het kost wel een beste slok meer dan ordinaire Euro 95, achttien euro voor vijf liter, maar als je een vaatje in een seizoen opstookt is dat nog wel te overzien.

Waar het om gaat is de – eveneens achttien euro kostende – ‘vul installatie’. Je schroeft die op de jerrycan, drukt de tuit in de tank, door de druk van de jerrycan gaat de brandstof automatisch lopen en wanneer vol, stopt de vulling automatisch! Ik ben dus van plan om de twaalf liter tank gewoon thuis te laten en alleen met de interne tank tegaan werken.

Geen knoeiboel, geen stank en een altijd startende buitenboord motor die niet verpest wordt door allerlei toevoegingen.

Kijk op www.aspen-benelux.nl
Ik heb het bovenstaande aangeschaft maar nog niet kunnen proberen omdat de buitenboord bij de dealer is voor… juist ja, een dicht geslibde (vergomde) carburateur!

Als er iemand is met een parate boot in de buurt wil ik graag even testen, wat denken jullie ervan?

Swift Explorer 18
Ruud van der Meer