SOS MARINE – SOS 2 Person Life Raft

De kentering van de Drascombe Coaster Restless, verhaal over 2 mannen die in 1994 net niet zijn verdronken op het Ijsselmeer ( zie op deze site ).

Dit verhaal heb ik een aantal keren gelezen. Daarna ben ik naar een 1 en/of 2-persoonsvlot gaan zoeken. De Luchtmacht heeft een 1-persoons vlotje in gebruik. Hierover is verder niets bekend.

Het drijfvermogen van zowel de Drascombe Longboat, de Longboat Cruiser en volgens mij ook de eerste serie van de Coasters, is best discussie waard. Als de boten vol liggen met water, komt er eenvoudig water binnen via de zwaardkast en zijn zij moeilijk leeg te krijgen. Daarbij komt dat zij vaak ‘overbeladen’ zijn met uitrusting, eten en wellicht zware bemanningsleden. Naar ik heb begrepen blijft de boot net drijven. Bij extra vol kan zij ook gaan ‘zweven’. Bij zwaar weer gebeuren er ook andere dingen, zoals overkomende golven, onderkoeling en ‘paniek’

Een mooie toevoeging op de uitrusting van de boot is een reddingsvlot uit Australië. Dit compacte 2-persoonsvlot, merk SOS MARINE is een oplossing voor Drascombe zeilers die verder gaan dan de Fluessen en het Heegermeer. De maatvoering is slechts 50x35x11 cm en de prijs is € 799,- . Te koop bij Watersportbedrijf Korendijk, Ampèrestraat 18, 8013 PV Zwolle. Tel. 038 4656300

Chris van Beek

Reddingsvlot voor 2 personen

Voor 90 % van de pleziervaarders die 90 % van hun tijd met de boot in het zicht van land varen heeft SOS Marine een 2 persoons reddingsvlot ontworpen.
Veel pleziervaarders varen op binnenwateren als IJsselmeer of de Zeeuwse wateren, langs de kust met een enkele keer een oversteek naar Engeland, Frankrijk of de Scandinavische landen. En de meeste pleziervaarders varen met ze tweetjes of een enkele keer solo en daar is dit reddingsvlot voor bedoelt. Het zou nodig kunnen zijn bij bijvoorbeeld brand aan boord, ook al vaar je op het IJsselmeer, het blijft een eind zwemmen naar de kust.
( KNRM is 21 keer in 2012 uitgerukt voor brand/explosie aan boord) Tot op heden waren deze pleziervaarder aangewezen op minimaal een 4 persoons reddingsvlot wat meestal te zwaar of te groot is en ontworpen is voor grotere oversteken of langdurig verblijf aan boord. Maar met de huidige goed georganiseerde reddingsdiensten en de prima noodoproepinstallaties aan boord zijn deze zware en moeilijk te hanteren reddingsvlotten niet meer noodzakelijk voor deze groep pleziervaarders, die geen grote oversteken gaan maken, nu met deze SOS Marine 2 persoons reddingsvlot.

De SOS Marine 2 persoons reddingsvlot is nieuw op de markt en zorgt voor meer veiligheid op kust- en binnenwateren. Het weegt slechts 8 kg en daardoor gemakkelijk te hanteren en weg te bergen. Het reddingsvlot is ook compact en makkelijk te water te gooien door de minder sterke mensen aan boord. Het is zowel handmatig als automatisch opblaasbaar.
Verpakt is het in een opvallende oranje verpakking en de maten zijn 600x350x110 mm. Onderhoud is ook goedkoper dan de conventionele reddingsvlotten. Het reddingsvlot heeft ook nog de voordelen van overleving materialen zoals vers water, noodsignalenpakket, handpomp, signaal spiegel, twee nooddekens, puts en geïsoleerde vloer.
De geïsoleerde vloer werkt als een grote reflector die gezien kan worden vanuit de lucht bij zoekacties.
Verder is het reddingsvlot nog uitgerust met 3 grote waterzakken van totaal 165 ltr ballast water en een groot drijfanker van 400 x 600 mm, SOLAS reflectie strepen en SOLAS verlichting. Dit vlot is onlangs aangeschaft door de Australische SAR voor in hun helikopters en wordt, indien noodzakelijk, gebruikt bij eventuele reddingacties.