Kaartenhouder

De kaartenhouder bestaat uit twee delen, tegen het achterschot van de kajuit aan stuurboord zijde. In het voorste gedeelte A heb ik de kaarten die in gebruik zijn. In het achterste gedeelte B de andere kaarten.

1. Lijm of lamineer twee latjes op het achterschot van de cuddy aan stuurboord zijde, parallel aan de onderkant van het achterschot. De latjes zijn ongeveer 4×4 cm of hoeveel ruimte je tussen het achterschot en schot 2 wil hebben. Het onderste latje iets boven de ronding aan brengen. Het bovenste latje hoog genoeg dat kaarten er staand tussen kunnen plus wat marge. De Duitse kaarten zijn bijvoorbeeld breder en dus moet het latje hoger.

2. Het tussenschot is watervast triplex, ongeveer 4-5 mm dik. De inboard zijde loopt parallel met de kajuitingang. De outboard zijde D parallel daaraan, onderaan ongeveer 10-20 cm uit de kajuitwand. Dit om achterlangs bij kaarten te kunnen die doorgeschoten zijn. Boven en onderzijde gelijkhouden met buitenkant latjes 1. Vanaf de inboardzijde een sleuf E in het midden maken parallel aan latjes 1, Van ongeveer 15 cm breed en 30 cm lang, om doorgeschoten kaarten te kunnen pakken.

3. Latjes als in 1 monteren.

4. Schot van 8-10 mm watervast triplex dat ongeveer 5 cm hoger is om richel C te maken om spullen in te leggen. Aan de outboard zijde volgt dit schot de contour van de kajuit. Schot 4 is wat dikker om spullen aan te kunnen monteren.

5. Aan de inboardzijde van 1&3, zowel boven als onder, een triplex plaatje monteren van ongeveer 8,4 x 7 cm om te voorkomen dat kaarten uit de houder schuiven als je scheefgaat tijdens het zeilen. Latjes 3 zijn verlijmd met schot 2.

Als je latjes 1&3 onder te laag monteert, dan raak je voetenruimte kwijt voor het slapen. Deze latjes lopen door tot lijn D. Als je latjes 1&3 boven te hoog monteert dan kun je met je hand niet meer in richel C. Deze latjes lopen door tot de ronding van de kajuit. De inboardzijde van 1, 2 & 3 gelijk houden om plaatje 5 te monteren. Plaat 4 laten oversteken met de dikte van plaatje 5. Alle hoeken waar je met de handen langsgaat (bijv. bij E) afronden.

Aan bakboord heb ik een soortgelijk systeem waar mijn stromingsatlas en logboek zijn opgeborgen. Het bestaat uit 3x latje 1 en plaat 4, zodat je 2 compartimenten B boven elkaar hebt. Plaat 2 en latje 3 heb ik hier niet. Zelf bedenken hoe je dit wilt indelen. Bij Olle is een en ander wit hoogglans geschilderd. Het effect is dat plastic kaarthoezen vastplakken als ze nat zijn. Toch zul je het hout moeten beschermen, omdat er regelmatig natte kaarthoezen in de houder gaan.

Succes met klussen.

Chris van den Broek