Even Zandloper uitlaten in Mokum

Zandloper zou het niet leuk vinden als we midden in oktober een weekend met zo’n mooie weersvoorspelling als deze zouden negeren. ‘Bijna zomerse temperaturen, windje 4 Bft, zon en slechts lichte regen aan het einde van zaterdagmiddag, een wat steviger regenfront ’s nachts maar zondag weer droog en warm.’

Met twee dagen de wind uit het zuiden en start vanuit Almerezand is een vertrek noordwaarts naar bijvoorbeeld Edam, Monnikendam, Marken of zelfs Hoorn wel lekker rustig maar terug wordt het aan de wind knokken (Wat Zandloper leuker vindt dan zijn bemanning).

Maar waarom niet een mijltje of tien westwaarts naar Amsterdam? Halve wind heen en ook terug. Beter kan het niet. Een ligplaatsje in de Sixhaven is een beetje saai en te gemakkelijk. Is er niet iets in de grachtengordel te verzinnen? De tocht door de Leidse grachten tijdens de zomerbijeenkomst was ontzettend geslaagd. Zoiets moet toch ook in Amsterdam kunnen?

Maar hoe zit het met doorvaarthoogtes daar in Amsterdam? Internet blijkt ook hier een makkelijke informatiebron. Op de digitale vaarkaart van Waternet kun je een route uitzetten en dan per brug de doorvaarthoogte bekijken (en ook de stremmingen en drukke/gevaarlijke punten). Gelukkig zijn er maar een paar van de meer dan 300 bruggen in Amsterdam onder Coasterpeil (1.55m). Een jachthaventje wordt ook gevonden op het Bickerseiland (ten westen van het CS). Dus ‘Mokum, here we come’.

Zaterdagochtend wat inkopen gedaan, slaapzakken en wat kleding ingepakt en in twintig minuten naar Almerezand gereden. (De thuishaven van Zandlopertje die daar op de trailer staat.) Het is druk in de haven met poetsers en kraanwerk want de schepen gaan achter elkaar het water uit voor de winterperiode. Zonde, maar wij gaan er zo in. Dekzeiltje eraf; mastjes omhoog; alles ingeladen; water getapt en trailer naar de helling gereden.

Drie kwartier na aankomst varen we af. Vlak na de haven het zwaard iets op want het winterpeil is toch zo’n dertig cm lager dan het zomerpeil. Het gaat als een speer op rompsnelheid (zelfs met een rifje). Windje van opzij, zonnetje in het gezicht en lekker rustig op het water. Binnen een uur onder het eiland Pampus langs. Daarna langs Durgerdam, onder de Schelingwoudebrug door (de piek voor de zekerheid iets naar beneden maar is niet echt nodig) en de Oranjesluizen in (lekker ruim probleemloos aanleggen).

Na het schutten de noordoever van het IJ aanhouden met oog op de drukke scheepvaart uit het Amsterdam-Rijnkanaal en ook i.v.m. windschaduw van de hoge bebouwing op de zuidoever (Oostelijke eilanden).

Na wat ‘sightseeing’ van appartementencomplexen aan het IJ aangelegd bij de beschutte riviercruise-terminal om de masten naar beneden te doen. Na twee bruggen zijn we tussen de Westelijke Eilanden waar we aanleggen bij het haventje aan het Bickerseiland om te kijken of het een aardig plekje is voor de nacht. Dat is het dus. Beter kan bijna niet. De havenmeester komt meteen aangelopen (had ons al zien zeilen op het IJ (Zandloper was de enige onder zeil)) en rekent € 2,50 per meter per nacht. Maar om de prijs niet al te veel op te drijven schat hij Zandloper maar op vier meter. Dus voor € 10 een nachtje in Mokum, op een mooie plek, achter een hek met beveiliging. Prima (al is de wc en douche op tien minuten lopen in een ander jachthaventje maar Zandloper en bemanning hebben wel voor hetere vuren gestaan). Nu de slaapplaats geregeld is, wil Zandloper wel eens wat zien van de Amsterdamse grachten.

Een tochtje van 1,5 uur brengt ons langs de Westelijke Eilanden (Westerdok, Bickerseiland, Prinseneiland, Realeneiland) waar vroeger scheepswerven waren en nu een gebied is met een mengeling van nieuwbouw en historie en langs een gedeelte van de Jordaan (bijv. Bloemgracht). Daar roept een ‘geinponum’ ons toe dat we niet over de ‘drijfsijsies’ moeten varen.

Om de voorspelde lichte regen voor te zijn liggen we om 16.00 uur in het haventje met mastjes en buiskap op. Klaar voor het happyhour en de nacht. Maar eerst gaan we aan de wandel. De Haarlemmerdijk/straat (vijf minuten lopen en uitgeroepen tot een van de leukste straten van Amsterdam) brengt ons een perfecte cappuccino met ultieme Sachertorte bij vriend Marco van ‘Hartig en Zoet’. Daarna nog even het staartje meegepakt van de Noordermarkt en de markt op de Lindengracht. Erg gezellig en helemaal Amsterdams. Onder wat miezerregen terug naar Zandloper voor happyhour en een korte siësta.

Om 19.00 uur hangt het voorspelde regenfront boven ons hoofd. De vlonders drijven al in de kuip dus we hebben geen zin in een spannende zoektocht naar een restaurantje. Het wordt Bickers aan de Werf, een restaurantje vlak naast de haven op 40 m lopen. Daar worden o.a. garnalenkroketjes van de befaamde Amsterdamse banketbakker Holtkamp (met gefrituurde peterselie) en een wildstoofpotje met smaak naar binnen gewerkt.

Na de koffie is het droog en tijd voor een wandeling over de eilanden en langs de nieuwbouw projecten aan de Houthaven met zicht over het IJ. Meteen eens kijken of we daar in de buurt misschien wel zouden willen wonen of dat we daar inmiddels te oud voor zijn.

Na een nacht, waarin zelfs de zomerslaapzakken aan de warme kant zijn, opgestaan met stralende zon. Na weer leegpompen van de kuip, een ontbijtje, het vullen van de lunchtrommel en thermosfles gaan de masten weer naar beneden en worden de trossen om 9.30 uur losgegooid voor een grachtentochtje. Amsterdam lijkt op zondag op dit uur een dorp. Wat een rust en wat een pracht. Gouden Bocht, Leidse Gracht. Alles even mooi. Na een kleine twee uur zijn we weer terug en varen naar de riviercruise-terminal om de masten weer omhoog te zetten. Daar staat aan de kade een hele rij senioren met rollator te wachten op een rondvaartboot. Aan de opmerkingen te horen was hun een groter exemplaar in het vooruitzicht gesteld. Waar moeten al die rollators staan? Gelukkig komt vijf minuten later ‘een echte rondvaartboot’.

Terug naar Almerezand in omgekeerde volgorde. Het schutten in de Oranjesluizen duurt even omdat allerlei schepen (Lemsteraken, Woonaken etc.) dwars dreigen te gaan liggen.

De wind is gunstig iets naar het westen gedraaid tot zuidwest en nog steeds 4 Bft dus daar gaan we weer op rompsnelheid terug. Wederom met het zonnetje erbij. ‘La Dolce Vita’

Om 16.00 uur is alles weer in de auto en staat Zandloper onder zijn dektentje op de trailer en op zijn plek.

Dus rondvaartboot kan aan de kwalificatie van de Coaster worden toegevoegd. Zo’n veelzijdig bootje is helemaal niet zo gek.

Rob en Karin
bemanning van Coaster Zandloper