Een nieuw liefje

Een boot kiest jou, niet andersom. Goed, je hebt je voorkeuren. Je hebt zelfs nagedacht over het vaargebied waarvoor jouw nieuwe scheepje geschikt moet zijn, maar de definitieve keuze bepaal je natuurlijk niet zelf. Die overkomt je. Net als bij de meisjes. Je adem stokt in je keel, je hart slaat sneller bij haar aanblik.

Zo gaat dat als ze je type is. De een valt onverbiddelijk voor een roodharig met sproetjes en voorzien van een goddelijke voorgevel met twee in het oog springende erkers. Een ander richt zijn smachtende blik liever op een ranke, kortgeknipte brunette, met grote donkere ogen. Dat gebeurt zo bij de liefde voor de meisjes én bij bootjes. 

Uren staarde ik naar foto’s van Drascombe Drifters. De klassieke, door John Watkinson ontworpen oer-Drifter. Ik haalde ze op internet overal vandaan. Vervolgens kwam Theo’s boot in beeld. Theo is al jaren een hardnekkige Drascomber. Ooit bezat hij een Longboat Cruiser, maar hij had zich laten verleiden door een Drifter. Dat was niet helemaal goed uitgepakt. Een Drifter is zwaar. Te zwaar om met twee spanen in beweging te krijgen. Dat speet Theo zeer.

Hij besloot de boot te koop te zetten om weer een roeibare Drascombe te kunnen kopen. Hij kwam voor mij zelfs met zijn Drifter naar Durgerdam. Daar viel ik voor de boot. Het was zo gepiept. Precies wat ik zocht, goede zeilen, een enorme kuip, zonder de standaard bijgeleverde obstructieve console met lier in de kuip. De elektrische installatie was voorbeeldig, de kussens zo goed als nieuw. De keuken was door een vorige eigenaar heel clever gemaakt, het kon bijna niet beter. De boot was netjes voor haar leeftijd en redelijk geprijsd. We waren het snel eens. Ik had mijn Drifter, hij kon uitkijken naar een lichtere Drascombe. 

Eén eis had Theo wel. De naam van de boot nam hij graag mee naar zijn volgende. Nadenkend over een nieuwe naam was het voor mij snel duidelijk. Het moest dit keer een meisjesnaam worden voor mijn nieuwe, varende liefje. Welke? Mijn zingende dorpsgenoot Jeroen Zijlstra bezong haar ooit in een pakkend lied: Grietje. 

Ton Wegman
Drifter Grietje