Aangehangen roer

Ik vaar met mijn Lugger vaak in ondiep water, maar ik heb en hekel aan een stuurriem. Bij Jörn van Boven in Schiermonnikoog bekeek ik zijn aangehangen roer dat beschreven is in BaD van begin 2006 en nog eens in sept 2011. Mijn eigen constructie is als volgt:

Aan de spiegel zijn een teakhouten plank en daarop 2 bronzen Drascombe roerkoninglagers bevestigd. Een standaard roer gaat in die lagers. Het roerblad steekt in ondiepste stand even diep als de romp.

De helmstok is vervangen door een RVS strip die 30 cm opzij steekt (naar stuurboord). Net zo’n strip is op de helmstok bevestigd. en beide strips zijn langscheeps scharnierend verbonden via een derde strip. De helmstok zit op de gewone plaats. De roerkoning daaraan (zonder roer dus) steekt enkele cm onder de boot uit.

Ik heb een electrische buitenboordmotor die zo klein is dat het aangehangen roer achter in de motorbun geplaatst kon worden. Maar natuurlijk kan het roer ook achter de spiegel geplaatst worden, en desgewenst uit het midden zoals Jörn van Boven gedaan heeft. Het zeilen gaat prima, het sturen gaat goed en heel direct. Ik kan onvoorzichtig over ondieptes varen: het midzwaard komt vanzelf omhoog en ik hoef me niet om het roer te bekommeren.

Wie geïnteresseerd is kan mij meer foto’s en een uitgebreidere beschrijving vragen.

James Lichtenbelt
Lugger Slack