Met White Seal naar het NKDE Zomerweekend 2013

Ook dit jaar vaart White Seal op eigen kiel naar het Zomerweekend. In de middag van dinsdag 3 september gaan we de haven van Nulde bakboord uit. Het is prachtig weer, weinig wind, er is dus tijd genoeg om nog even door te nemen of we toch nog iets vergeten zouden kunnen zijn… Geen van ons beiden blijkt de toilettas is zijn/haar tas gestopt te hebben, daar moet dus nog even iets voor geregeld worden. Een stopje in Spakenburg levert een nieuwe toilettas met inhoud op, wij zijn er nu helemaal klaar voor. Voor de eerste nacht gaan we voor anker ten zuiden van het eiland Dode Hond (Eemmeer).

Woensdag begint nevelig en het belooft een mooie, warme dag te worden. Op het Gooimeer vorderen we maar langzaam, de wind is ZO, ca 2 Bft. Dan, na het passeren van de Hollandse Brug, blijkt er op het IJmeer een heel andere wind te waaien! Hier waait het NW ca 4 Bft. en we schieten nu lekker op. We kiezen voor een ankerplek bij Durgerdam. Als Ton Wegman uit het raam kijkt, kan hij ons zien liggen. Daar gaan we in de Wateralmanak kijken naar de die er zijn om, met gestreken, door Amsterdam te varen en uit te komen op de Amstel.

Donderdagochtend een strakblauwe lucht en de verwachting is dat het een warme dag gaat worden. Misschien wel de laatste van deze zomer? We vertrekken onder zeil naar de Oranjesluizen. Na het schutten gaan de masten naar beneden en vertrekken we voor de etappe, door Amsterdam, naar de Amstel. We varen langs een giga cruiseschip, Nemo en het Scheepvaartmuseum, door de Nieuwe Herengracht naar de Amstel. Hier is het rustig, zo ook op de Drecht. Een enorm verschil met de Ringvaart van de Haarlemmermeer en de Kager Plassen. Daar is het vandaag een heksenketel met veel herrie op het water! De optocht van sloepjes en snelle boten duurt tot het echt donker is. Om 22.30 uur is het voorbij en hebben we verder een rustige nacht.

Vrijdag 6 september begint met opnieuw prachtig weer. Ook vandaag zal het een warme dag worden, wij boffen maar. We gaan eerst een kijkje nemen in de Boerenhaven. In de sloot er naar toe, komen we Vet – Free tegen met Bert en Mart, op eigen kiel uit Almere gekomen. Zij gaan de plassen op om een dagje te zeilen. Op de haven zijn Rob, Carol en Christel bezig om resp. Zandloper en Mellon klaar te maken voor het tewaterlaten. Wij houden hen niet lang van het werk en gaan de plassen weer op, waar we met enige regelmaat Vet – Free tegenkomen.

Het organisatietrio heeft voor vanavond een verzamelplek aangewezen waarvan niet de naam, maar de coördinaten zijn aangegeven, dus we moeten puzzelen. Het blijkt te gaan om de Hanepoel, een meertje, waar je niet op de motor mag varen. Een prachtig plekje waar Drascombes goed kunnen komen, zeilend en/of roeiend. Om er te komen zijn we ook door de Boerenbuurt gevaren, ook daar mag niet op de motor gevaren worden! Maar wij hebben vastgesteld dat niet iedereen zich daar aan houdt… Beide prachtige plekjes, midden in het Groene Hart. Die vrijdagavond liggen we uiteindelijk met zeven bootjes aan elkaar! Chris, Bob en Annet bakken, terwijl de zon ondergaat, pannenkoeken voor ons allen, met maar liefst keuze uit drie soorten spek, stroop, en tot slot boerenjongens. Het zomerweekend is nu al geslaagd!

Na een rustige nacht vertrekken we om ca 09.30 uur naar de Boerenhaven en we zijn daar maar net op tijd voor het palaver. Veel oude bekenden, maar ook nieuwe gezichten. Alle opstappers vinden een opstapplek en iedereen gaat lekker zeilen. Er is afgesproken gezamenlijk te lunchen op de Kever zo rond 13.30 en na veel gedoe met ankers en lijnen liggen we uiteindelijk met alle scheepjes aan elkaar! Na de lunch gaat ieder voor zich, of in een groepje, weer lekker zeilen, tot het tijd is om terug te gaan naar de haven voor de BBQ. Omdat het nog steeds prachtig weer is, kunnen we buiten zitten, onder het dak van de hooiberg.

Na de BBQ gaan een aantal mensen weer naar huis, anderen gaan het meer op en er blijven ook diverse bootjes gewoon in het slootje naast te haven liggen. In de nacht gaat het flink regenen. Maar, volgens de buienradar zal het die zondag om 10.30 uur droog zijn. En zo gebeurt het ook. Bij het uitvaren van de haven hapert de motor van Rupert Bear. Het is niet direct duidelijk wat er aan de hand is, daarom nemen wij Hester aan boord. Gelukkig geeft die motor het verzet op en zal Rupert Bear later weer aansluiten. Meke heeft een prachtige tocht door Leiden in elkaar gezet en daarbij rekening gehouden met de doorvaarthoogte van Drascombes.

Desondanks loopt WS nog even vast onder een brug waar twee balken iets lager blijken te hangen dan de rest. We gaan achteruit, halen de mik weg (jarige, gepavoiseerde, Chris roept van de andere kant van de brug: `HAAL DIE MIK WEG!`) en dan is het probleem opgelost. Onderweg in Leiden is Victor V. van de straat gehaald en meegevaren naar de Zijlpoort. Als we daar aankomen begint het te regenen. Gelukkig is het na de koffie met appeltaart weer droog. Goed geregeld Meke! Hester stapt weer op op Rupert Bear en wij nemen Victor aan boord om hem bij zijn fiets af te zetten. Hij vertelt dat hij heel veel berichtjes ontvangen heeft van vrienden die hem attenderen op het rondvaren van veel Prideachtige bootjes!

Weer terug in de Boerenhaven worden de meeste boten uit het water gehaald en is het weer tijd om na een prachtig zomerweekend afscheid van elkaar te nemen.

Dank aan de organisatoren die werkelijk niets aan het toeval hebben overgelaten.

WS vaart naar de Hanepoel en daar begint het om 20.30 te regenen. Maandag 9 september varen we door de smalle noordelijke in/uitgang van de Hanepoel naar de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Omdat het daar nu heel rustig is, gaan we via deze vaart naar Amsterdam. In de Nieuwe Meersluis (Schinkelsluis) ontmoeten we een familie Zwaan. Opnieuw varen we door de grachten. Na de Oranjesluis gaat het een beetje regenen en moeten de zeilpakken uit de tas. We zeilen nog door naar het Gooimeer en leggen aan op het eiland De Schelp.

Dinsdag 10 september. Na een nacht met plensbuien en een weersverwachting die hersfstachtig belooft, vertrekken we naar Nulde. Het is veel frisser geworden. Vanochtend hing er wat nevel boven het water, wel een heel mooi gezicht. Omdat er een NW 4/5 staat, maken we goede voortgang. Pas als we terug zijn op de haven, bereiken de forse regenbuien ook ons.

Margot Schaake
a/b LC White Seal