Longboat Akka als opleidingsschip

Watersportvereniging Den Osse aan de Grevelingen – de thuishaven van Akka – is een levendige en vruchtbare vereniging. Dat blijkt niet alleen uit de vele schepen die er liggen en de activiteiten die worden georganiseerd, maar ook uit de grote kinderschare die er rondloopt.

En wat behoort jeugd op een watersportvereniging te doen? Inderdaad, die horen op of in het water te zijn. Dat laatste kon beter, vond ik. Samen met verenigingsgenoot Thomas Holzmuller hebben we vorig jaar een zeilcursus voor jonge kinderen in Optimisten opgezet. De cursus wordt gegeven op vijf zaterdagochtenden. We starten in het laatst weekend van mei met de eerste les.

‘Herinner jij je het voorjaar van 2013 nog?’ of ‘Hoeveel mijlen heb jij in het voorjaar van 2013 gevaren?’ zijn vragen die onder zeilers de komende jaren nog vaak zullen worden gesteld. Het weer was bar en boos!

En onder die omstandigheden wilde ik zeven kinderen tussen de 7 en 10 leren zeilen in een Optimist.We hebben veel moeten schipperen. Eén van deze improvisaties willen we graag met u delen: zeven kinderen op een Longboat.

Het is de derde les. Er staat een stevige noordwesten wind, 5 Bft. Met wind uit deze hoek is er nergens een rustig of mooi bezeild hoekje in onze haven (zie de golven op de foto in ons havenkanaal). Na overleg met Thomas en het consulteren van de ouders besluiten we om met Akka onder fok en druil de Grevelingen op te gaan.

In deze omstandigheden bewijst een Drascombe wederom haar robuustheid. Onder fok en druil dans je comfortabel over de golven en door het ideale zeiloppervlak blijft de boot rechtop. De kinderen moeten even wennen aan het lage vrijboord. Zo dichtbij hebben ze het water tijdens het zeilen op hun grote boot nog nooit gezien.

We maken een tochtje naar de Ossehoek, één van die prachtige beboste eilandjes op de Grevelingen. Op weg daar naar toe, circa vijftig minuten kruisen, hebben de meeste kinderen zelf gestuurd. De roerganger wordt iedere tien minuten gewisseld.

Op de Ossehoek hebben we een uurtje spelletjes – verstoppertje, tikkertje, et cetera – gespeeld. Een ruime wind brengt ons daarna snel terug naar Den Osse. De haven varen we in onder fok en druil. ‘Hé, we gaan zeilend de haven binnen?!, roept één van de kinderen. Ook dat is een voor hen ongekende ervaring. Het is prachtig om te merken hoe je kinderen vertrouwd kan maken met zeilen onder deze omstandigheden en vooral hoe geschikt een Drascombe daarvoor is.

Arnoud van Melle
Longboat Akka