De Lokroep van verre einders

Het ‘ZILT – familie Schouten concept’ is sinds jaar en dag ongewijzigd en zal vele van u inmiddels bekend zijn. Zeilend Kamperen oftewel kamperen met coaster ZILT voor de tentdeur.

Corsica werd aldus sinds 2001 vele malen bezocht, Kroatië deed middels de eilanden Rab, Murter, Togir, Korcula, Brac, Hvar en een eindeloze hoeveelheid dag-bestemmingen dapper mee.
Dit jaar werd de ZILT-boeg gericht op Sardinië (2 weken) en wederom Corsica (1 week). Er zijn vele wegen (lees veerboten) die in die richting varen, wij kozen voor de oversteek Livorno (Italië) – Olbia (Sardinië) om later via Bastia (Corsica) – Livorno weer te landen. Beide oversteken van zo’n 4 à 5 uur.

Het onlosmakelijke deel van onze voorpret is om ’s winter campings uit te vogelen die kunnen voldoen aan ons concept: Zilt min of meer voor de tent. Voor Corsica hoefden we daar niet lang over na te denken want we verbleven al vele male op Camping La Pinede (vergeet u die naam ;-)))). Deze camping voldoet zo naadloos aan onze wensen (klein, rustig, zwembad, hond toegestaan, beschaduwd, betaalbaar, vriendelijk) dat we daar verder geen mededelingen over zullen doen. Stel je voor dat het er ooit nog eens druk wordt. Sardinië was voor ons een nieuwe reis/zeil-doel dus des te meer een reden om die eens aan een grondige evaluatie bloot te stellen. De winterse voorpret resulteerde in de Camping vlak bij Palau, in het noordoosten van Sardinië.

Deze streek staat ook bekend als de Costa Smeralda en dank voor een deel z’n reputatie doordat het bedenkelijke heerschap Berlusconi hier een aardig optrekje heeft. Dat deze sluwe, vieze vos een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op slagschepen van “plezier”-vaartuigen, hebben we dagelijks met eigen ogen kunnen aanschouwen. Een helikopter op het achterdek lijkt hier standaard. Maar Palau bleek om diverse redenen een schot in de roos. Aardig plaatsje, prettige camping, fijn strand voor de tent en een mooie uitvalsbasis voor Ziltige-dagtochten.

Voor de kust liggen 10-tallen grotere en kleinere eiland, deels onbewoond maar zonder uitzonder voorzien van fraaie strandjes en altijd wel een baaitje voorhanden. In elke haventje kon je kosteloos aanleggen voor een espresso dan wel een gelato en bovendien waren de zeilomstandigheden vrijwel perfect.

Rond 1100uur stak er een prettige 4-5 Bft op die tot een uur of 1800 bleef staan. Soms 1 kleine rifje in de main maar nooit dolle toestanden, die door mijn skipperske minder worden gewaardeerd. Dochters hebben de term “sportief zielen” inmiddels begrepen en omarmd, drijfpartijen waren een echte uitzondering.

Vreemd genoeg stond er tussen de eilanden wel enige stroming die meer een rol speelde bij het zwemmen dan bij het zeilen maar toch. Navigeren behoeft wel enige attentie. De Navionica App “Europa HD” biedt voldoende houvast maar de bebakening door de Italiaanse RWS is beslist minder dan we in Kroatische wateren zijn gewend.

Een net-aan onderwater partij rosten wordt met het grootste gemak vergeten en soms is de betonning niet meer dan een rechtopstaand stuk ijzer. Ook zijn een aantal stranden voorzien van ballenlijnen (dit jaar ook voor het eerst in Corsica) en dat maakt het Drascombe-landen wat lastig.

Gelukkig hadden we dit jaar een Tender to Zilt mee die ook deze lastigheid probleemloos oploste.

Maar een vakantie-kniesoor die zich aan deze summiere zaken stoort. We hebben ons te pletter vermaakt en gelukkig niet gevaren of gereden alhoewel een fikse klapband van de trailer daar, 100 meter voor de laatste afslag richting thuishaven Zaandam, nog wel een dappere poging toe deed. Je moet er toch niet aan denken dat zoiets je midden in de Gothardtunnel overkomt………….

Gert Schouten
Coaster ZILT