Biertje in de Biesbosch

Vrijdag 14 juni 2013

Na twaalf uur op weg naar Drimmelen. Nieuwe beheerder bij de helling, strak blauwe lucht. Boot te water en hier en daar nog een kabel op de trailer strak gezet. Alles in orde voor de grote trip naar Griekenland. De Amer op. Ik ben eigenlijk van plan om naar het westen te zeilen maar een zwak windje is niet geschikt om op de Amer te gaan kruisen. Richting Spijkerboor, experimenteren met de camera op een rondhout. Leuk totdat de camera omdraait waardoor de eventuele kijker zeeziek zou kunnen worden. Uiteindelijk geankerd in het Jeppegat. Daar in de zon nog wat zitten werken. Telefonisch contact met Maarten. Hij heeft vanwege zijn hond Jack de voorkeur voor het Gat van de Plomp. Geen punt, naar de Amer gemotord en vandaar weer onder zeil. Aangekomen blijkt er maar één jacht te liggen: ”Nee Maarten, totaal niet druk!” In afwachting van Coaster Tyke gegeten. Heerlijk zo in de zon.

Op het strand enkele biertjes, worst, stoelen en een ravottende hond totdat … het schip van de zeescouts het Gat indraait. Aan boord veel met zwemvesten uitgeruste scouts. Verder geen bijbehorende vletten te zien. Even later komt er een sleep van vier vletten de hoek om. Enkele verkenners landen met o.a. een wit-rood lint. Er wordt een speelveld uitgezet met wie precies in het midden? Precies, de Drascombers van het Biertje-in-de Biesbosch-event. Wij pakken onze spullen bij elkaar. “We verjagen jullie toch niet, hè?” “Nee, hoor, ga jullie gang.” We vertrekken en motoren naar de Amer. Een lichte wind zorgt voor een prachtige avondtocht naar de Blue Lagoon. We fotograferen en filmen beide boten.

Maarten filmt vanuit een vogelperspectief. Langzaam naar het westen. We nemen het Postgat. Hier kunnen geen twee Coasters naast elkaar door en snel na de bocht wordt het erg ondiep. Ik kom als eerste aan maar het kielzog van een binnenvaartschip zorgt voor te veel deining. Een extra rondje terwijl Tyke ondertussen de nauwe doorgang neemt. Toch apart, zeilend door het Postgat.

Na de passage op de stuurriem verder. We hebben al even het toplicht aan maar nu begint het toch wel donker te worden. Het donkere silhouet van Tyke is mooi tegen het spaarzame licht. Om 23.25 uur landen we op het stand van een atolachtig eilandje ten westen van de Boerenplaat. Weer de stoeltjes op het strand, de biertjes en de actieve hond.

Zaterdag

Bewolkt, hier en daar een stukje blauw. Vervolgens donkere wolken en regen. Er zijn voor de middag windstoten voorspeld. Voor het eerst in de Biesbosch echt drooggevallen.

Met een getijtafel heb ik hier nog nooit gewerkt. Het is opkomend tij, dus we zullen snel weer drijven. Tegen elven kan ik vertrekken. Maarten heeft nog een tweede nacht geboekt. Ik vaar om het eiland recht tegen de wind in naar de Amer op hoogte van Lage Zwaluwe.

Er staat een stevige wat zuidwesten tot westenwind. Op de Amer draai ik naar het oosten. Voor het lapje naar Drimmelen. Op alleen de fok met gemak 5.3 knopen! Een prachtige tocht. Het gaat harder waaien. Regelmatig een windstoot. Tegen 12.30 meer ik voldaan aan bij de helling van de jachthaven. Ik loop naar de trailer en zie tot mijn verbazing de stoomkabel naast mijn linkerwiel liggen. Deze had ik toch vastgezet? Een stap verder bleek de oorzaak. Dieven hebben mijn kar gestript. Alle rollers op een na, het neuswiel, de lierpaal met lier. Daar sta je dan. Wat nu? Naar de havenmeester. Prima kerel, alle medewerking. De politie was erg moeilijk te bereiken maar wilniet komen. Maak er maar een foto van en doe aangifte in je eigen woonplaats. Dit lukt natuurlijk niet omdat je een afspraak moet maken voor een aangifte. Michel heeft eventueel een trailer beschikbaar. De trailer van Maarten mankeert niets. Hij is blij met deze mededeling. Maarten komt terug naar Drimmelen om het probleem van de boot-uit-het-water op te lossen. Inmiddels is het harder gaan waaien. De havenmeester moet drie omgewaaide Optimisten laten bergen. Maarten klokt snelheden van 6.2 knopen, alleen met de fok.

Met zijn trailer is het geen probleem om Antartis op het droge te trekken. Met twee auto´s, een beladen en een onbeladen trailer naar Etten-Leur. Waardeloos dat het zo af moet lopen.

Maandag 17 juni

Ik kan ´s middags terecht bij Pega, wat een service! Vrijdag is de trailer weer in orde.

Foto’s en video: Maarten Adriaans en Gijs van Kemenade

Tekst: Gijs van Kemenade