Smiscruise 2012

Iedere club enthousiaste mensen ontwikkelt zijn eigen taal. Een 35 jaar oude club van eigenwijze-bootjes-eigenaren, met een taalvirtuoos als stamvader, heeft dan een reputatie hoog te houden. Sturen op de riem, hooykazen, vlotvaren, het edele bijliggen, ga zo maar door – I rest my case. Ons eerste seizoen als trotse eigenaars van coaster Orion eindigde met de TWW. Een dag kleumen in de mist, een dag uitslapen achter het anker op het Posthuiswad, en een dag goddelijk zeilen in stralende zon. Er werd gestuurd op de riem, maar niet gehooykaasd (hooy gekaasd?), gezien het jaargetij.

De zaterdag. Glorieus weer. Kippeneindje zeilen van Engelsmanplaat naar een van die legendarische drascombe-plekken: de Alexabaai op ons geliefde Schier. En dan? Vlot bouwen. Pannenkoeken met boerenjongens en rum. Koffie bij van der Werff. Een sanitaire stop op wit porselein in plaats van zwart rubber. En bovenal goed gezelschap. Het leven kan goed zijn.

De admiraalswimpel waait voor de laatste maal op de zondagochtend, als de vloot opbreekt uit de Alexabaai. Terugzeilend naar Lauwersoog bekruipt me de gedachte: gauw even douchen en terug naar het Wad, zou dat niet mooi zijn. Maar De admiraal spoedt in Olle weer voor de vloot uit. Hoe komt dat schip zo snel, vraagt de wedstrijdzeiler in me zich af. Tijd om het onderwaterschip van Orion flink met een tandenborstel onder handen te nemen, want dit kunnen we niet op ons laten zitten, natuurlijk.

Wederom ligt de Robbengatsluis van voor tot achter vol drascombes. Orion zoekt zijn box weer op en krijgt een welverdiende poetsbeurt. Wat een tocht was het. Mooi en vooral gezellig. We hebben gestuurd op de riem, gedeinsd op de druil, hooy gekaasd, en vooral een hoop lol gehad met Orion en onze mede-Smiscruisers. Op naar de volgende tocht.

Thomas Ietswaart

Coaster Orion