De heer G.Th.M. te Kloese – arts – wisselminiatuur 2011

De heer G.Th.M. te Kloese – arts – wisselminiatuur 2012 wordt dit jaar uitgereikt aan het oudste Kringlid die in augustus echter pas negen jaar lid is.

Door zijn bijdrage aan Drascombevaren in Nederland treedt hij echter in de voetsporen van groten als dr. Ellis Hetzberger, die eveneens tot op hoge leeftijd zijn Lugger My Tranquillizer bevoer. Solozeilend op zout water verbaast hij mede watersporters tijdens dagenlange tochten onder alle omstandigheden over het uitgestrekte Grevelingen Meer. Weinigen weten dat de witte open Longboat zijn laatste schip is, zijn lang gekoesterde droom na een zeil leven van meer dan vijfentachtig jaar. Daarin speelt Drascombevaren echter al tientallen jaren een – hem op dat moment nog onbekende – rol.

Zo verwerft hij een van zijn eerste jachten van notaris Sieb van Hulst en in 2003 zijn Longboat van Gerard Ferrari. Beiden sinds 1976 Drascombevarenden van het eerste uur en betrokken bij de organisatie van vele Kring bijeenkomsten. De Kring is in 2008 ook bij hem te gast in zijn patriciërs woning aan de historische zeehaven in het centrum van Zierikzee. Zijn houten schepen schaft hij zonder uitzondering aan bij G.A. Kroes & Zn. Bootbouwers te Kampen waar zijn ligplaats in die tijd gekozen is naast de illustere Zeeslang van wadvaarder ir. Jan Hooijkaas. Hij verrast lezers van de Berichten aan Drascombevarenden en ElectroBaD met verhalen over zijn watersporthistorie in de Wieden en adviseert mede- en aspirant Drascombevarenden uit zijn enorme schippers kennis. Ook van de nieuwe ervaringen met zijn Longboat verschijnen pennenvruchten waarvoor hij eerder de NKDE literatuur prijs ontvangt. De heer G.Th.M. te Kloese – arts – wisselminiatuur 2012 wordt dit jaar verleend aan de auteur van de Akka Kronieken:

Klaas Lubbers

o.d.z.’water, touw en zeilen’
watersporter avant la lettre
i/t Schipper van Longboat AkkaKMJC – Den Helder, 24 maart 2012
Nederlandse Kring van Drascombe Eigenaren
Jury Wisselminiatuur 2012

ps: Inmiddels heeft de jury een reactie van Klaas ontvangen. Deze is hier te lezen.