NKDE

Zilt(e) avonturen in Kroatië

Zilt(e) avonturen in Kroatië

On januari 8, 2011, Posted by , In Oude doos,Reisverslag, With Reacties uitgeschakeld voor Zilt(e) avonturen in Kroatië

Het nadeel van opgroeiende dochters is dat ze de grap al maken voordat je DE voorzet kunt geven. We reden dus net Zaandam uit toen de jongste droog zei: ‘Ja pap, ze hangt er nog achter’ (daarmee doelen op het parmantige Drascombe puntje in de achteruitkijkspiegel).

Dat behoeft enige uitleg. Onze manier van varen is sinds jaar en dag kamperen met de boot voor de tent. We maken korte of langere dagtochten, zoeken baaitjes, stadjes, stille plekjes om te luieren, snorkelen, broodje te eten of strandjes te bezoeken. Zo hebben we een aantal jaren Corsica verkend en dit jaar Kroatië uitgezocht als vakantie bestemming. We waren daar één keer eerder met Cruiser Longboat Mermaid en nu dus met ZILT, een prachtige coaster die we in 2010 aanschafte.

Kroatië is een waar zeil-eldorado met ontelbare eilanden, van groot en bewoond, tot klein en volkomen verlaten. Van dicht begroeid tot kale steenvlakten, van toeristisch tot onontdekt. Kroatië is relatief makkelijk te bevaren. Het klimaat is gematigd, ‘s zomers lekker warm maar niet te warm en het waait er over het algemeen niet te hard (met uitzonderingen……) Er is nauwelijks getijverschil en dus stroomt het ook nauwelijks. Alles is op zicht te varen en om heel eerlijk te zijn gebruik ik niet eens officiële zeekaarten. De meeste eilanden zijn rotsachtig en lopen steil af in zee, er zijn geen of goed bebakende ondiepten. Het is wel eens lastig om te ankeren omdat de bodem rotsachtig (met kans dat het anker bekneld raakt) en omdat het overal erg diep is een flinke ankerlijn een voorwaarde. We zetten ZILT meestal bijna op het strand, vóór een anker, achter knopen we haar een aan rots vast. Simpel allemaal. De wind kan soms wel eens gemeen opsteken. In sommige streken gebeurt dat op vaste tijdstippen maar er zijn ook winden die enige dagen kunnen doorstaan zoals de Bura of Jugo. Die waaien uit de bergen hard door (tot 8 Beaufort) met dikke uitschieters en valwinden. Wij hebben éédag zo‘n Bura over ons heen gehad maar zonder vervelende gevolgen. We werden van te voren door lokale mensen gewaarschuwd.

Het is even een eindje rijden maar dan heb je ook wat. Dit jaar zijn we in de buurt van Split (tweede stad van Kroatië) geweest en da‘s toch een kleine 1.800 kilometer traileren. De wegen in Kroatië zijn onvergelijkbaar goed. Er loopt een soort Route du Solei van Zagreb (noorden) helemaal naar Dubrovnic (uiterste zuiden). Alhoewel een beetje saai maar betere wegen kennen wij niet

We zoeken altijd een camping direct aan zee en daaraan is geen gebrek. Kroatië is echt een kampeer land met voor elk wat wils. Grote campings (daar AutoCamp genoemd) met animatie, zwembaden etc), tot kleine gemoedelijke campings. Wij kiezen voor de laatste variant. We stonden dit jaar oa op een camping op 3 meter van zee met ZILT in het zicht aan boei. ‘s Morgens even naar toe zwemmen en hup op pad. Geweldig!

Er gaan allerlei verhalen over vaarbewijzen, permits, verzekeringspapieren etc. De ANWB geeft een volledig overzicht met alle do‘s en dont‘s op dit gebied. Wij doen hier overigens niet aan mee en hebben daar totnutoe geen last mee gehad.

En dan zijn 3 weken zomaar om. ZILT ligt inmiddels weer op haar vertrouwde plekkie. Op de kaart turend zijn er nog talloze plekken om te ontdekken dus wie weet wordt de ZILT-steven volgend jaar weer richting Kroatië gewend.

Vaargroet,

Gert Schouten
Coaster Zilt

Comments are closed.