Pepe door Vincent Boeschoten

Ik vind het altijd interessant om te weten hoe een booteigenaar aan de naam van zijn of haar boot is gekomen. Het levert vaak mooie verhalen op. In ons geval zijn er twee verklaringen voor de naamkeuze te geven.

Aangezien mijn vrouw geboren en getogen is in Kroatië, zijn we bij het zoeken naar namen voor onze kinderen ook allerlei Kroatische namen langsgegaan. De jongensnaam die met stip op nummer één stond, was Pepe. Dit is een moderne afleiding van de oud Kroatische naam Predrag. Laatstgenoemde roept vandaag de dag een associatie op met een naam als Hendrik en valt daarom bij moderne ouders buiten de gratie.

We zijn inmiddels de trotse ouders van twee prachtige dochters. Op het moment dat we onze Coaster bestelden, stelde mijn vrouw daarom voor om deze Pepe te noemen, als ware het ons zoontje.

Een andere verklaring voor de naam ligt bij mijn liefde voor het poppentheater. Als adolescent luisterde ik kinderfeestjes en -partijtjes op met een poppentheater. Dit leverde naast een hoop hobbyplezier ook een aardige bijverdienste op. Mijn lichtend voorbeeld was vanzelfsprekend Jim Henson, de oervader van de Muppets. Eén van mijn favoriete figuren in de Muppet show is Pepe, een van oorsprong Spaanse kok die het in showbusiness helemaal denkt te gaan maken. Pepe heeft een groot ego en is er bijzonder trots op dat hij een king prawnis. Hij reageert dan ook uiterst beledigd als hij shrimp genoemd wordt. Beide betekenen garnaal, maar king prawn worrdt doorgaans gebruikt voor de grotere soorten. Bovendien kan shrimp ook worden opgevat als ‘klein opdondertje’. Naar mijn idee past de naam Pepe daarom goed bij een Drascombe Coaster, omdat dit onderdeurtje der zeilboten af en toe ook de potentie lijkt te hebben van een weltumsegler.

Vincent Boeschoten
Coaster Pepe