Mijn schip heet daarom waarom

Waarom onze Lugger niet ‘Windekind’ heet, maar wel ‘Peer den Schuymer’…

Beetje eigenaardige titel, maar tijdens enthousiast doornemen van Register van Scheepsnamen 2003 bleek onze (toffe) Peer nog te boek te staan als Windekind, kleur zwart… terwijl onze inspanningen afgelopen winter een herdoop rechtvaardigen. Na aankoop in november 2002 is de zwarte Lugger liefdevol geschuurd tot zij haar oorspronkelijke aquamarijn kleur toonde, vervolgens behandeld met epoxyprimer en afgelakt met vier royale lagen polyurethaan lak, kleur crème wit. Crème omdat dit zo prachtig kleurt met haar roestbruine zeilen en fraai teakhouten potdeksel.

En hoewel herdopen geen goede gewoonte is bij zeerotten en we wellicht Neptunus onnodig tarten, hebben we de Lugger omgedoopt tot Peer den Schuymer.

Op mijn netvlies staat namelijk een plaat van een Jongert schip met de prachtige naam Mephisto, op de poster zeilt het schip onder enorme spinnaker sfeervol richting horizon. Op de enorme spinnaker is Faust’s duivel Mephisto afgebeeld. In een tijd dat spinnakers nog gewoon wit waren of een flauw kleurtje hadden was dit een indrukwekkend beeld…

Met de aankoop van de Lugger stond één ding vast, de naam zou niet alleen in letters indruk moeten maken, maar ook grafisch. Met dat gegeven was de keuze eigenlijk snel gemaakt: Peer den Schuymer, zoals getekend door Pieter Kuhn in Kapitein Rob is minstens zo indrukwekkend en intrigerend.

De bovenste gang van de Lugger toont dan ook op beide boorden het trotse beeld van deze woeste piraat, precies zoals in m’n eerste gedachte de bedoeling was. Geen vrees, de doodskopvlag zal niet in de druilmast wapperen (al denken m’n dochters daar ongetwijfeld anders over…).

Hartelijke zeilersgroet,

Patrick Naber

Lugger Peer den Schuymer