De heer G.Th.M. te Kloese – arts – wisselminiatuur Jury rapport

Een schipper die vanuit zijn maritieme scheepsbouw achtergrond en onder meer geïnspireerd door de 1968 Sunday Times Golden Globe Race – bekend van de winnaar (nu: sir) Robert Knox Johnson, de overboord gestapte Donald Crowhurst en de halverwege omgekeerde Bernard Montessier – alsmede de 1964 – 1968 Ostar’s zijn eerste schip bouwt. Het doel met zijn eigen revolutionaire ontwerp is deelname aan de 1976 Observer Singlehanded Trans Atlantic Race.

Mocht de gigantische proa tijdens een test vaart niet met volle snelheid op een bank zijn beland, daarbij één van de zwaarden onherstelbaar beschadigend, hadden we nu waarschijnlijk een sir als Kringlid gehad. Reparaties gingen zijn uitgeputte budget helaas te boven en de Observer Singlehanded startte in 1976 zonder de proa die inmiddels tijdens de tests ongekende snelheden had geklokt. Zijn schip werd opgelegd maar was zo sterk gebouwd dat de tand der tijd minder invloed op haar had dan de doorlopende kosten van de stalling. Toen zelfs de Royal Navy zijn aanbod haar als unsinkable base for target practice te gebruiken afsloeg werd ze ontmanteld en in onderdelen verkocht.

Alle kennis die ook al door zijn vader was ingegoten tijdens vakantie tochten met een van de eerste (familie) trimarans kwam van pas bij kano- en zeilexpedities langs rotsachtige kusten en over de afgelegen zoute meren van zijn jeugd. Het in kaart brengen van alle mogelijkheden en uithoeken leidde tot een ongeëvenaarde kennis van een van de ongereptste vaargebieden van Europa.

Met intussen een gezin van vijf besluit hij midden negentiger jaren zijn droomschip aan te schaffen. Op basis van praktische en theoretische scheeps kennis wordt het een nieuwe Drascombe Coaster in een opvallende kleur. Met in eerste instantie het hele misjpoge aan boord maar later met verschillende zeevarende zoons leren we hem kennen als een schipper waar je blind op kan varen; in alle situaties staat hij er, als maat voor zijn mede Drascombevarenden. Hij vaart vele Hemelvaart tochten en daaraan voorafgaande feeder cruises op het wad, zijn gezelschap is altijd aangenaam en leerzaam.

Als hij besluit terug te keren naar zijn roots wordt deze move voorafgegaan door een door hem georganiseerde twee weekse cruise vanaf een Schots landgoed waar een klein aantal Nederlandse schepen aan deelneemt. Zoet water voorraden vanuit de put bij Ardmaddy Castle, te water vanaf een grofsteense jetty, de inlet droogvallend bij laag water en uitgezwaaid door het in een tent achterblijvende gezin voorzien van meerdere kano’s. Een eerste kennismaking met de Schotse wildernis om nooit te vergeten!

Dat was in 2000 zijn eerste Schotse cruise waarmee hij een aantal Nederlandse Drascombevarenden meetroonde naar zijn geboortegrond, Loch Teacuis, een uitloper van Loch Sunart waar zijn groene Coaster haar poëtische naam aan dankt. Schotland trekt en wordt na Weert de nieuwe thuishaven. Vanuit zijn zomers romantische maar ’s winters donkere Duneira volgen in 2005, 2007 en 2010 nog meer onnavolgbare tochten waarbij hij zijn kennis en liefde voor de Westkust van Schotland deelt.

Die soms lange donkere uren maken echter ook dat vanachter de pc de wereld kan meegenieten van zijn vergaarde, schier eindeloze Drascombe kennis en kunde. Op het alom geprezen en gewaardeerde internet forum van de Drascombe Association levert hij de meeste en immer gedocumenteerde bijdragen, alsmede elk kwartaal een overzicht van de forum activiteiten als Unravelled – The Mouse’s Tail in het Drascombe Association News.

Schipperend met zeilen en riemen, intens genietend van de natuur en zijn kennis onbaatzuchtig inzettend voor alle mede Drascombevarenden, Tom Colville, schipper van Coaster Whisper of Sunart, is gedurende heel 2011 de waardige bezitter van de heer G.Th.M. te Kloese – arts wisselminiatuur.

Dear all,

What a super surprise. How kind you are to this old salt! I am deeply touched and feel very honoured by you all to be chosen to receive this awarard.

I am so pleased to hear that the Voorjaars Bijeenkomst in Bunschoten was a great success and Wytze’s talk about our Scottish cruise enjoyed by so many.

It’s strange to read such a review revealing so much about my sailing days. Just, can I say… it never occurred to me that I was doing anything so very unusual?

The trophy arrived here, super quick… wonderful! What a lovely thing it is. I am so happy to have the chance to enjoy it and give it a good home for the next months.

Thank you all so much for considering me worthy to hold de heer G.Th.M. te Koese – arts – memorial trophy for this year. I will look forward to giving it a very respectful home till next spring.

All best wishes for a happy summer season,
Tom