Bootje kopen

In 2005, voor onze verhuizing naar Haugesund, Noorwegen hebben wij onze Coaster Huldra via Drascombe Nederland verkocht. Er was namelijk een wachttijd van vijf tot acht jaar voor een ligplaats rond Haugesund.

Zomer 2009 verhuizen we naar het platteland van het eiland Karmøy dat een brug heeft naar Haugesund. Nadat het huis en de tuin zijn opgeknapt maken we kennis met de buurtschap, vijftig huizen, 150 inwoners. Van het een komt het ander en al snel hebben we een ligplaats in de buitenhaven. Een mooring met boei moeten we zelf organiseren. Maar goed een ligplaats!!! Helaas geen boot meer!

Het zoeken begint, een visboot met buitenboordmotor of een kottertje met een oude Sabb en een steunzeiltje? Tja, je kan vissen, je kan de haven uit. Maar zo‘n stuurwiel en gashendel? Of alleen maar in een grote plastic boot sturen met de buitenboord motor. We lopen nergens echt warm voor.

We beginnen te mailen en bellen met Michel Maartens. Willen graag een Lugger of Longboat, hoeft niet mooi te zijn, maar structureel goed zoals Michel dat noemt. Ik wil er zelf ook wel wat aan werken. Er was eigenlijk niet iets voorradig binnen ons gestelde budget.

Dan maar proberen uit te zoeken of we iets in Engeland kunnen kopen. Lijkt er wel te zijn maar transport naar Noorwegen is een probleem. Een zeecontainer waarin een Lugger past is een optie maar bepaald niet goedkoop. En zo komen we steeds dichter bij onze vakantie, extra lang dit jaar omdat we Hemelvaart er aan vast hebben geknoopt.

Zelf halen en daarna op vakantie? Nog maar eens bellen met Michel: ‘tja, het liefst willen we een Longboat. Nou Robert, het toeval wil dat ik net tegen een Longboat geleund sta die precies dat is wat jullie zoeken, maar hij is wel wat duurder dan het door jullie gestelde budget.’ OK, even nadenken.

Dag later: ‘Michel, als jij mee vaart met de Smiscruise vanuit Den Oever, is er dan zaterdag iemand op de werf om de boot te laten zien?’

‘Wel, vriend Dex is natuurlijk bereid om zaterdag na het voetbal van de jongste naar de werkplaats te komen.’ Wij/ik kunnen/kan dus een Drascombe Longboat kopen en halen op de dag die ons schikt, boot nog nooit gezien, maar als Michel nou zegt dat de boot mooi en goed is… en trouwens, wat kan er dan fout zijn met een Drascombe als de zwaardbout in orde is?

Dag later: ‘Michel, we kopen de boot en halen haar de zaterdag na Hemelvaart…. Nooit zal ik zijn reactie vergeten: ‘Je hebt haar helemaal nog niet gezien!’ Nee, maar wat doe je als je ver weg woont? Gewoon op je importeur vertrouwen!

Robert en Ina Bloem
Longboat Huldra