Voorstel helling inventarisatie

Sinds afgelopen februari mogen wij ons verheugen met de aanwinst voor ons gezin: een prachtige Longboat. Helemaal wit, helemaal standaard helemaal uit de nieuwe mal van McNulty (diverse verbeteringen) en helemaal prachtig. Wij varen er bijna elk weekend wel mee, meestal vanaf huis op een slotengebied en klein meertje in Noord-Holland (Oosterdel, Broek op Langedijk), soms naar Friesland of Medemblik. Wij, dat wil zeggen als het heel mooi weer is mijn vrouw, twee jongens (drie en vijf) en ik, als het koud is dan de jongens en ik, als het ook nog een beetje nat is dan blijf ik over. Ik weet al jaren dat in het najaar en in de winter het op het water erg rustig wordt, terwijl er allerlei andere dingen te ontdekken zijn. Het riet ruist anders, kleuren zijn anders, enzovoort: prachtig allemaal, maar je moet het wel zien.

De Waddenzee heeft ook een behoorlijke aantrekkingskracht, mede door alle reisverhalen op internet, maar moet even op me wachten totdat de jongens ook mee kunnen?
De boot is in ieder geval een hele beste keuze geweest, op zijn Westfries. Wat een luxe dat je zo’n boot kan kopen. Dat viel trouwens nog wel mee. Na jaren tevreden vakantie houden in en rond het huis en in en rond het water ontstaat vanzelf een potje.
Het toeval is dat ik het type boot al zo’n twintig jaar ken. Indertijd heb ik Evecom leren kennen omdat ik vele vele jaren in een Javelin gezeild heb, en die was toevallig toen ook importeur van Drascombe. De rompvorm en interieur stonden me eigenlijk altijd al erg aan. De snelheid toen helemaal niet trouwens. Intussen gaat het daar niet meer zo om.

De naam van de boot: Het beestje zou een naam moeten hebben. Een ander klein bootje van ons heet Sunset Melody, om mij steeds te herinneren aan de belangrijkheid van de ontspanning, in neergaande zon met een glaasje wijn over het water zeilen. Dit om het jachtige van ons bestaan, of het spel van een zeilwedstrijd, af te remmen. De indrukwekkende sterrenhemel draagt hieraan bij. Zonder al te veel diepe gedachten is de naam Andromeda bijgebleven: die moet het dan maar worden.
De boot ligt regelmatig op de trailer (Damco, Obdam). Sluikreclame: het is echt een fantastische trailer en aan te bevelen. We gaan nogal eens naar andere stekjes. Ik zou graag van ieder een opgave krijgen van goede hellingen, zodat ik die kan verzamelen en weer kan verspreiden. Voor de volgende winterbijeenkomst is dat wellicht interessant.

– Nederland / BelgiÏ / Noord Duitsland
– lokatie, schetsje / kaartje
– beschut water?
– hellingverloop: steil genoeg, verharding aanwezig, lang genoeg, diep genoeg, vrije hoogte voor de masten?
– veilig parkeren? auto + trailer?
– hoe veel boten / trailers passen er op het terrein?
– is het er druk / wanneer is het druk
– gratis / kosten-hoeveel?
– wel / niet voorzieningen
– ook geschikt als afmeerplaats?
– …….

Ik ben benieuwd naar de reacties.

Gerard Jol