Traditioneel Winter Weekend 2010

Als opstapper van Drifter 22 Salvator met schipper Koos mocht ik dit evenement beleven en zit nu thuis wat na te genieten over wat ik heb beleefd. Koos heeft mij meegevraagd als ervaren zeiler op zee en op het wad maar altijd in de geul dus voor de kenners alleen in de witte vlakken op de kaart.

We vertrokken met vier boten (de Coasters Gulliver en Seahorse en de open Gig The City of London) vanuit Den Oever door de Vlieter. Bij de Binnen Breesem werd ik wat nerveus, gezien de kleur van het water op de kaart. Met koers 0 waren we in vijf uur rechttoe rechtaan over de Waardgronden bij het Posthuiswad op Vlieland met de windkracht 6 achter.

Wat varen die Drascombes toch fantastisch op het wad, voor mij een enerverende ervaring al was ik wel aangemonsterd op de meest luxe Drascombe van Nederland. ‘s Nachts kwam Coaster Olle erbij door een aarde donkere nacht. Koos’ toplicht gaf hem enige richtlijn, want die petroleum stormlantaarns geven nog minder licht dan mijn stadslicht! Olle heeft naar mijn mening geluk gehad. Ze zijn eerder vastgelopen op het wad ten hoogte van de Vliehors, een militair schietoefenterrein waar men actief aan het granaat werpen was. Chris van de Olle heeft gelukkig met grote letters zijn naam op de boot staan evenals zijn thuishaven De Kaag! Iedere piloot kon dus goed zien dat ze niet de Kaagbaan naderen maar moesten opsteken.

Als de Olle Bulls Eye had geheten zat er zeker een granaat voor in de ankerbak! De volgende dag alle tijd om Vlieland rond te wandelen want de vloed zat met een verlaging van 40 centimeter door een onverwachte ZO7 niet mee en we kwamen niet los. Rond middernacht lukte dat met veel goede tips wel. Het was voor ons een hele ervaring in het donker de petroleumlampen van de andere schepen te volgen naar de nieuwe ankerplek.

De volgende dag prachtig gezeild over wad en de geulen terug naar Den Oever. Ik heb genoten van iedereen, de gezelligheid, de zeemanskunst en de zeewaardigheid van man en schip, jullie zullen wel heel gelukkig zijn als eigenaar van een Drascombe!

Graag tot ziens,
Jaap Tolk