Schiermonnikoog – Tantra 2 als concurrent van de KNRM

Afgelopen 30 juni zeilde ik ter hoogte van de nieuwe steiger in ZO richting. In de verte zie ik drie kleine stipjes recht vooruit. Het worden drie personen in een rubberboot. Door de kijker zie ik ze met een stok met een gele lap er aan zwaaien. Het zijn kokkelvissers. Ze waren vlak bij hun schip aan het werk toen de nieuwe motor stil viel en niet meer aan de praat te krijgen was. Ze hadden een anker aan boord maar met een lijn van vier meter.

Met de vloed dreven ze mee om de oost. Voorbij de nieuwe steiger hield het anker. Heel in de verte was hun schip nog te zien. Dat lag bij de gele boei, tussen het eiland en Lauwersoog. Weinig wind met de vloed nog tegen. Dat schoot niet op. Ze klommen bij mij aan boord, dan sleept de rubberboot lichter. Na een goed uur klommen ze opgelucht op hun eigen schip. De schipper een ervaren zeeman schaamde zich rot.

Een ongeluk komt vaak door een samenloop van stommiteiten. In dit geval waren dat: Geen reservemotor aan boord, een ankerlijn van vier in plaats van twintig meter, geen roeispanen, telefoon vergeten en geen mannetje aan boord van het moederschip. Ze zwaaiden met een stok. Zwaai met beide armen met een kledingstuk (‘Zwaaien met je onderbroek, zwaaien met je hemd!’), dat zie je beter. De schipper had wel een gps bij zich. Hij kon precies zien hoever hij was afgedreven. Maar daar heb je niet zoveel aan in dit geval.

Nu ik toch bezig ben, nog een leerzame stommiteit van ondergetekende zelf. Bij de haven lag een botter voor anker van een kennis. Even aan boord voor een borreltje. Ik gaf een touwtje over om vast te leggen. Het was gezellig in de kuip. Een schipper uit de haven was er met hetzelfde doel heen geroeid in een opblaasbootje. De man was hartpatiënt en wat kortademig. Plotseling dreef mijn boot langzaam weg. Het touwtje was geknapt. ‘Een pikhaak!’ riep ik. Deze was net even te kort. ‘Ik haal hem wel even op’, zei de hartpatiënt en sprong in zijn bootje. Het lukte hem met moeite, zijn hart bleef gelukkig kloppen. Wat waren hier de stommiteiten?

Een vergaan touwtje behoort nooit aan boord te zijn. Ik was niet alert genoeg om gelijk bij hem aan boord te stappen, zodat ik op mijn eigen schip kon overstappen. Het liep gelukkig goed af. Amateur schippers profiteren van deze missers.

J.van Boven