Rondhouten van leer voorzien

Bij goed wrikken, roeien etc. horen goede riemen. In ons geval 10 voet essen exemplaren.Als bescherming hadden wij de roeidollen omwikkeld met nylon draad. Echter, de werking daarvan liet wel eens te wensen over. Mooier en veel beter is natuurlijk: stukken leer op de riemen naaien. Ook hier is nog tijd voor gevonden ondanks alle drukte. Alweer via Michel aan leer van de door mij opgegeven maat en 3 rollen twine kunnen komen. De twine was van Michel. 1 rol wit, wat bij mij niet zo in de smaak viel, 1 rol bruin kunststof en volgens Michel het sterkste, 1 rol dikker echt origineel gewaxed bruin katoen. De laatste is het geworden, past ook beter bij onze 62 jaar oude aanhangmotor (wat een onzin).
Van Michel alles opgestuurd gekregen inclusief ponstang om de gaatjes in het leer te knippen.
Alvorens het leer er op te kunnen zetten moet het wel eerst gewaterd worden. 24 uur is genoeg, maar als je de maat wat te krap hebt genomen zoals ik is 48 uur beter. Dus, onthouden: als je de maat neemt, niet alleen de omtrek van de riem, ook de dikte van het leer in je berekening meenemen.De gaatjes heb ik er nog voor het natmaken in geknipt, allemaal achter elkaar, kan ik overigens niemand aanraden..


Na het wateren kunnen de stukken leer er dan opgezet worden. Hoe dat precies in zijn werk gaat kun je elders op deze site lezen. Wel deed ik als extra een touwtje om het losse eind van het leer, een stukje voor de plek waar je aan het vastbinden bent. Dat stuurt de boel wat soepeler naar elkaar toe.Nadat de klus geklaard is, de boel laten drogen, het leer goed invetten, en klaar is Kees (Albert in dit geval).
Het roeit prima, het wrikt prima, en de riemen blijven nu heel, wel moesten wij de roeidollen en de wrikdol wat uitbuigen om de boel te laten passen maar toch! Met andere woorden:
Missie geslaagd.Met heel veel dank aan Michel voor het mogen lenen van de ponstang, het ter beschikking stellen van de twine en de naalden die er bij zaten.
Albert van der Haven

Cruiser Longboat Seagull