Recept voor korvijnagels

Men neme een vijlheft van hout, een passend rond profiel (bijvoorbeeld grenen) uit het assortiment voor afwerkprofielen van de doe-het-zelf-winkel en een serie oplopende boren. Het ronde stokje van ongeveer veertien millimeter moet vanzelfsprekend zo goed mogelijk in de gaten van de nagelbank passen.

Een vijlheft heeft meestal reeds een gat in het midden. Begin met een kleine boor en verspring per twee millimeter, met steeds groter wordende boren, tot de gewenste diameter wordt bereikt. Zaag een stokje af van voldoende lengte. Breng wat PU constructie (bruis)lijm aan in het geboorde gat. Iets te veel is niet erg.

Zet de zaak goed klem in een bankschroef of lijmklem. Het teveel aan lijm bruist vanzelf naar buiten en kan na droging met een bijtel of mesje worden verwijderd.

Daarna naar wens afwerken. Persoonlijk heb ik ze zes keer ingesmeerd met gekookte lijnzaadolie. Daarmee heb ik al het hout op ons scheepje behandeld. PAS OP VOOR LEKKAGE OP HET POLYESTER, na droging krijg je het er zonder schuurmachine met geen mogelijkheid meer af. Als het nog nat is volstaat een beetje terpentine. Volledige droging gaat in dagen niet in uren.

Veel succes en vriendelijke groet,

Jan Pieter Visser