Omslaande Booby’s (deel 2)

Beste Erik,

Over het omslaan van Drascombes in het algemeen kan ik je niet meer informatie bieden dan al geschreven is op deze website.

Wel heb ik het genoegen gehad om -tijdens het afgelopen zomerweekend- uitgebreid met Oscar te praten over zijn “Loving You”. Uiteraard hoop ik dat Oscar zelf nog gaat reageren maar ik wil je het volgende niet onthouden:

De ‘Loving You’ is geenszins een standaard Longboat Cruiser. De boot is vrijwel geheel opnieuw en vakkundig gebouwd door Oscar zelf. Het resultaat is werkelijk prachtig maar of je het nog een Drascombe kunt noemen is de vraag. Zo zijn beide masten verhoogd en is er een kluiver toegevoegd. Deze toename in zeiloppervlak -en het hogere aangrijpingspunt hiervan- heeft natuurlijk consequenties voor de stabiliteit. Oscar heeft dit opgelost door het zwaard te verlengen en te verzwaren. Tijdens dit proces van proefondervindelijke zwaardaanpassingen is ‘Booby’ enkele keren omgeslagen. Het moge duidelijk zijn dat deze kenteringen voor een ‘doorsnee Drascombe’ vaarder niet alarmerend hoeven te zijn.

Verder is het zwaard van ‘Loving You’ geen dunne platte plaat maar geprofileerd. Het schijnt dat een geprofileerd zwaard de aandewindse eigenschappen aanmerkelijk verbetert. Bovendien is in een dergelijk zwaard genoeg ruimte om ballast toe te voegen. Door de verlenging van het zwaard past deze echter niet meer geheel in de zwaardkast. Dat is jammer want dit vergroot de diepgang en maakt droogvallen minder makkelijk. Dat de ‘Loving You’ zeilt als een speer is wel duidelijk.

Wat ik verder leuk vond was het 2-persoonsbed in de voorpunt. Het interieur wordt er ook visueel een stuk ruimer van.

Ik ben zelf benieuwd naar meer ‘fine-tune’ ervaringen. Zijn er bijvoorbeeld mensen die ervaring hebben met een ‘uitgebouwd’ en/of doorgelat grootzeil? Is er ervaring met een zeilmaker in Nederland die goede zeilen levert voor een Drascombe? Verder lijkt een geprofileerd zwaard (en roer) mij ook wel wat, zijn er naast Oscar nog meer mensen die hiermee hebben geexperimenteerd?

Groeten,


Jeroen Schimmel

Cruiser Albatros