Met Coaster Strüner de Thames af

Dit is geen verhaal over harde winden of hoge golven maar wel over het leukste wat er op deze aarde bestaat, klooien met kleine bootjes. Hans Vandersmissen citeert in de inleiding van The Shallow Sea Drascombe al een prachtige frase uit het klassieke Engelse sprookje The Wind in the Willows waaruit blijkt dat dit al in 1908 is vastgesteld. Wind in the Willows werd in 1908 geschreven door Kenneth Grahame. Rond 1959 komt de tekenaar E.H. Shepard naar Grahame om inspiratie op te doen voor de illustraties bij het verhaal en leidt deze hem precies naar de plekken waar de figuren woonden. Zijn fantasie was zijn werkelijkheid. Als je er gevaren hebt snap je dat.

Met Coaster Strüner op de trailer dieselen wij naar Oxford om van daaruit de Thames af te zakken. Met enige moeite vrijwel in het centrum van Oxford een prima helling en jachthaven gevonden waar wij een paar nachten kunnen blijven om Oxford zelf te bezoeken. Dan begint de tocht. Wij hebben (en beschikbaar voor de liefhebber) een goede gids en kaart en zijn daardoor geografisch en mentaal voorbereid op de komende bruggen en vele sluizen. Vaak worden de masten gestreken en gezet. Met de motor bijna stationair draaiend maak je met de stroom mee een aangenaam relaxte snelheid. Tenminste, dat is als je langzaam varen als zodanig ervaart. En zeilen? – je probeert het steeds weer op nieuw. Zin in roeien, wrikken of jagen is vrijwel altijd welkom.

Weinig zeilen, maar toch is het erg leuk want er is zoveel te zien. Omdat ik dit nu pas een jaar later schrijf spiek ik in de foto’s en zie de geweldige natuur weer voor me. Ik denk aan het zwemmen, de leuke stadjes en dorpjes, de schilderachtige altijd snel bediende sluisjes en de vele leuke bootjes waaronder overigens ook de fraaie Nederlandse Lemsteraak Juffrouw Ooievaer die vanuit Oxford gelijk met ons de rivier afzakt. Ik zie weer hoe mooi we fraaie overnachtingsplekken aan de oevers vinden. En de vele vogels waaronder Canadese ganzen, zilverreigers en wouwen, en zowaar diverse keren ijsvogeltjes die ik zelfs fotografeer. Meer richting Londen wordt het drukker en het gedrag op sommige schepee stadser. Je kan je vergapen aan grote landhuizen aan het water. We passeren halverwege Beale Park, waar in juni een groots kleine-bootjes-evenement wordt gehouden zoals vaak en veel omschreven in het zeer aan te bevelen tijdschrift Watercraft (het Engelse Wooden Boat).

Opvallend veel Drascombevarenden blijken ook roeiers. Mijn Roeivereniging Salland uit Gramsbergen vat in 2009 het dappere plan op mee te gaan doen met de Henley Regatta op de Thames, de veteranen editie dan wel te verstaan. Dat brengt Anke en mij op het idee van deze reis met als subdoel het plan om de Royal Regatta van Henley met onze Strüner luister bij te zetten. Henley is het Ascot en het mekka van roeiers en speelt zich een week voor de Veteran Races af. Het is super om deze roei-show vanuit de Coaster kuip te volgen, beter dan vanaf welke wallekant dan ook.

In Henley is dan ook nog het River and Rowing Museum. Onder andere vanwege een prachtig uitgestalde belevingstoer van het al genoemde sprookje Wind in the Willows ook voor niet-roeiers interessant. Je wordt meegenomen met Mol die na zijn winterslaap verbaast de wereld inkijkt, bevriend raakt met Rat en samen met hem de rivier verkent om in een naïeve verbazing allerlei – voor ons leuke – ellende te beleven.

Ik koop in het museum ook de klassieke Engelse droom-roman uit 1889 Three Man in a Boat van Jerome K. Jerome. Het verhaalt over drie mannen die bij zichzelf een burn-out vaststellen waartegen – kamperend in een bootje – een heilzame reis over de Thames nodig is. Op iedere pagina tref je humor die na 130 jaar nog steeds raak is en voor iedere Drascombevarende aansprekend zal zijn.

Zo‘n boek zou verplichte, meegeleverde literatuur dienen te zijn bij de aankoop van een Drascombe. En daar kan die klassieker Wind in the Willows dan ook wel bij. Plus een abonnement op Watercraft. Daarna ben je verslingerd aan de Thames, je moet er heen.

Dirk Branbergen, 2010
Coaster Strüner