Meer dan een herinnering

Als ex Drascombevaarder is de vaste gewoonte om vrijwel elke dag de Drascombe site te bezoeken er nooit uitgesleten. De manier van varen, denken en leven staat dichter bij me dan ik waarschijnlijk wil toegeven.

De schrik was groot toen ik het met veel gevoel geschreven In Memoriam – Hans Vandersmissen las. Nooit ontmoet, nooit de hand geschud laat staan een woord mee gesproken maar toch betekende Hans veel voor me. Ik zal het maar eerlijk zeggen, sinds jaar en dag liggen de gedrukte Smis verhalen op m´n nachtkastjes. The Shallow Sea Drascombe, Gezinsverhalen (ooit gejat maar betaald door de bieb) en Rond de Friese Zee altijd binnen handbereik om indien nodig enige troost te bieden in deze boeiende maar ingewikkelde wereld.

Nog één kleine anekdote. Jaren geleden voer ik solo (dat dan weer wel dan) op de motor (sorry Hans) de haven van Edam uit. Iemand van de kant riep: ‘Jij bent Hans hoe-heet-die-ook-al-weer.’ ‘Nee’ riep ik terug. ‘Jawel’ echode het van de kant, ‘Ik weet het zeker, ik heb je boeken gelezen, knap hoor.’

Ik twijfel één oneindige tel maar kon niet anders antwoorden dan ‘Echt niet’ maar kan niet ontkennen dat ik me even heel stoer voelde.

Gert Schouten

ex Cruiser Longboat Mermaid