Luikje in Coaster

Op de site bij FAQ las ik onder het kopje “Condens vorming in een Coaster” dat een luikje voorin zou helpen tegen condens. Het geeft frisse lucht en maakt de ‘spacious cuddy’ nog wat ‘spaciouser’. Hoewel het niet ècht mooi staat, leek het ons wel wat. Van Lewmar vond ik iets dat de toets van de esthetiek zou kunnen doorstaan. Lewmar noemt dat dan ook een “low profile hatch, self supporting”. Klink goed.! Het ‘kozijn’ van het luik ligt niet op het polyester, maar valt mooi naar binnen. Daardoor steekt het geheel maar 2,5 cm uit.

Na diverse papieren mallen op het frontje van de kajuit te hebben geplakt, viel de keuze op “size 20”, ofwel 41,7 cm breed en 27,2 cm hoog.

Enkele weken na de bestelling kon ik het luik ophalen. Er moesten nog wat dingen bij: een tube kit, een doosje rvs M5 boutjes en een doosje rvs M6 boutjes, te veel en allemaal te lang (“die kunt u afzagen”). Bovendien een blik pasta om tussen de koppen van de boutjes en het aluminium van het luikje te doen tegen de galvanische werking. Het blik was voldoende om de gehele Coaster- èn Cruiservloot van luikjes te voorzien. Het stond me wat tegen.
Ik vroeg de leverancier of het luikje ook met nylon boutjes kon worden bevestigd. Hij wist het niet. Toen Lewmar gebeld en een technisch adviseur gevraagd of nylon ook goed was. Het was even stil aan de andere kant van de lijn, toen zei hij: “Goed idee, meneer, samen met de kit is dat sterk zat”. Vervolgens nylon boutjes gehaald, 16 mm lang, allemaal M6, want ze mogen contact maken.

Daarna aan de slag. Secuur de afmetingen op de kajuit getekend, gecontroleerd en nog eens gecontroleerd. Dan echt de boor en de decoupeerzaag erin. Spannend is dat. Passen, ontvetten, kitten, boutjes erin, met zeepsopwater de overtollige kit wegpoetsen. Beschermfolie van het ruitje. Klaar.

Heel prettig die regelbare ventilatie. In de ventilatiestand komt er geen druppel binnen. Aardige bijkomstigheid is dat je, zeilend over stuurboord, via de kajuitopening en het raampje, onder de fok door, vooruit kunt kijken.

Frank van Delden
Coaster Ultreia